Vegan mac 'n cheese met 'bacon' champignons

35 MIN
2 personen
Vegan mac 'n cheese met 'bacon' champignons

Foodbagchef Sofie: "Een superkazige macaroni met spekjes, heerlijk. Maar waarom niet eens volledig plantaardig gaan? Ik ga die uitdaging aan. Na meerdere experimenten heb ik deze creatie geperfectioneerd: boordevol groenten en smaakmakers. Heb ik je overtuigd?"

Ingrediënten

  • 2 wortelen
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 125 gr oesterzwam
  • 10 ml sojasaus
  • 1 kl gerookt paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gr macaroni
  • zout
  • zwarte peper
  • 200 ml haverroom
  • 25 gr vegan prmzn
  • 10 gr bieslook
  • olijfolie
  • 1 kl honing
  • ½ kl mosterd
  • 1 kl kurkuma
  • 1 kl witte wijnazijn

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de wortel en pasta.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Snijd de wortel in stukken van zo'n 2 cm (schillen hoeft niet). Snijd de champignons in plakjes en scheur de oesterzwammen in reepjes.
  3. 'Bacon' champignons: maak de marinade door de sojasaus, 1,5 el olijfolie per persoon, de zoetstof, het gerookt paprikapoeder en zwarte peper te mengen tot een gladde saus. Schep de paddestoelen onder de marinade. Verdeel over de bakplaat, maar zorg dat ze niet te veel overlappen. Rooster 10-12 min. in de oven.
  4. Kook de wortel en knoflook (gepeld) 7-8 min., tot de wortel gaar en zacht is. Schep met een schuimspaan uit het water. Kook dan de pasta volgens de instructies op de verpakking in hetzelfde water. Giet af, maar bewaar een kopje kookvocht.
  5. Mix, met een staafmixer of blender, de wortel, knoflook, haverroom, 2/3 van de vegan prmzn, mosterd (optioneel), witte wijnazijn, kurkuma (optioneel), zout en zwarte peper, tot een gladde saus. Giet beetje bij beetje wat kookvocht erbij, tot een dikke, vloeibare saus. Schep de pasta en saus opnieuw in de pot. Meng en laat opwarmen op zacht vuur.
  6. Hak de bieslook fijn. Serveer de pasta met de 'bacon' champignons. Werk af met de rest van de vegan prmzn en bieslook (zie tip). Smakelijk!
  7. TIP: Zin in wat extra pit? Drizzle er wat sriracha of crispy chili-olie overheen.