Varkenslapje met Blackwellsaus, geroosterde patatjes en witloof

30 MIN
2 personen
Varkenslapje met Blackwellsaus, geroosterde patatjes en witloof

Foodbagchef Caroline: "Blackwellsaus is een saus op basis van pickles of 'picalilly' zoals de Britten zeggen. Er schuilt helaas geen spannende of interessante legende achter de naam; het verwijst naar het Britse merk Cross & Blackwell."

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 4 stronkjes witloof
  • 2 varkenslapjes
  • ½ blokje rundsbouillon
  • 4 el pickles
  • 100 ml room
  • olie
  • boter
  • 1 kl Provençaalse kruiden
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de aardappelen in stukken van 2 cm (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met een scheutje olie, zout en zwarte peper. Rooster 20-25 min. in de oven, schep halverwege om.
  3. Halveer het witloof en haal de harde kern eruit.
  4. Smelt een klontje boter in een pan en bak het witloof kort aan op hoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper. Verlaag het vuur, voeg een bodempje water toe en laat het witloof zo'n 10 min. garen, tot het water verdampt is.
  5. Verhit een scheutje olie in een pan op hoog vuur. Kruid het varkenslapje met zout, zwarte peper en Provençaalse kruiden (optioneel). Bak zo'n 2-3 min. aan beide zijdes, dan is die mooi rosé. Optioneel: voeg op het einde een klontje boter toe en laat bruisen voor extra smaak. Heb je het vlees liever wat meer doorbakken? Laat dan een minuutje langer in de pan liggen.
  6. Schenk 50 ml water per persoon in de pan van het vlees en warm op. Verkruimel de bouillon erbij. Roer goed los en voeg de pickles en room toe. Proef en kruid eventueel bij met zout en zwarte peper. Laat de saus kort indikken (zie tip).
  7. Serveer het varkenslapje met de geroosterde patatjes, witloof en Blackwellsaus. Smakelijk!
  8. TIP: Wil je een nog dikkere saus? Los dan 0,5 kl maïszetmeel op in een scheutje water en voeg toe aan de saus. Laat de saus nog kort doorkoken tot ze indikt.