Varkenshaasje met rijst en Provençaalse saus

35 MIN
2 personen
Varkenshaasje met rijst en Provençaalse saus

Rijst link je vaak aan Aziatische recepten, maar wij denken graag out-of-the-box (of bag). Waarom het kleine korreltje niet eens combineren met een klassiek varkenshaasje en een heerlijke Provençaalse saus?

Ingrediënten

  • 300 gr varkenshaasje
  • 125 gr witte rijst
  • 1 gele ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 35 gr tomatenpuree
  • 10 gr platte peterselie
  • boter
  • olijfolie
  • scheutje balsamicoazijn
  • ½ el Provençaalse kruiden
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Haal het varkenshaasje uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Breng de rijst aan de kook in 200 ml water per persoon. Laat zo'n 15 min. zachtjes koken, tot de rijst beetgaar is, en giet af.
  3. Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd de tomaat in blokjes en de paprika in reepjes.
  4. Smelt een klontje boter in een braadpan. Kruid het varkenshaasje royaal met zout en zwarte peper en bak zo'n 2 min. per zijde op een hoog vuur, tot het vlees mooi aangekorst is. Schep in een ovenschaal en schuif in de oven voor zo'n 10 min., dan is het vlees mooi rosé. Wil je het liever nog wat meer doorbakken? Laat het dan een paar minuten langer in de oven. Speel gerust even vals door eens in het vlees te snijden.
  5. Verhit in dezelfde braadpan een scheutje olijfolie op middelhoog vuur en stoof de ui en knoflook, tot de ui glazig is. Voeg vervolgens de tomatenpuree, paprikareepjes en tomatenblokjes toe. Blus eventueel met de balsamicoazijn (zie tip). Voeg een scheutje water toe en laat nog zo'n 15 min. stoven met het deksel op de pan. Proef en breng op smaak met de Provençaalse kruiden, zout en zwarte peper.
  6. Hak de peterselie fijn. Serveer de rijst met de Provençaalse saus en het varkenshaasje. Werk af met de peterselie. Smakelijk!
  7. TIP: Als je geen fan bent van balsamicoazijn, mag je 'm gerust weglaten.