Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin

35 MIN
2 personen
Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin

Waar we de inspiratie voor dit gerecht vandaan haalden? Een zalig restaurant op de skipiste in de Franse Alpen... Maar we beloven dat dit even goed zal smaken op een druiligere dag in ons Belgenlandje: een sappig mals varkenshaasje met champignonroomsaus, aardappelgratin en frisse salade voor erbij. Geniet er (ook) van

Ingrediënten

  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 1 zakje gemengde sla
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 1 brikje lichte room
  • 40 g gratinkaas
  • 250 g champignons
  • 300 g varkenshaasje
  • ½ runderbouillonblokje
  • 2 el boter
  • 100 ml melk
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 el mosterd
  • 1 kl wittewijnazijn
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een pot gezouten water aan de kook. Schil de aardappelen en snij ze in plakjes van 0,5 centimeter. Kook de aardappelschijfjes gedurende 8 minuten. Giet af. Was de gemengde sla en laat uitlekken.
  2. Pers de knoflook en rits de blaadjes van de takjes tijm. Meng de melk met de helft van de lichte room in een kommetje. Roer er de knoflook en tijm door. Vet een ovenschaal in met wat boter. Verdeel hierover de aardappelschijfjes. Kruid met peper en zout. Schenk er het roommengsel bij, strooi er de kaas over en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven en dan nog 2 minuten onder de grill van de oven voor een mooi goudgeel korstje.
  3. Borstel de champignons schoon en snij in plakjes. Dep het varkenshaasje droog met keukenpapier. Verhit de helft van de boter in een pan. Kruid het varkenshaasje met peper en zout en bak het rondom aan gedurende 2-3 minuten. Schep het varkenshaasje over in een ovenschaal. Zet 12 minuten mee in de voorverwarmde oven. Haal dan uit de oven en laat 2 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  4. Meng de extra vierge olijfolie met de wittewijnazijn en peper en zout. Dit is de dressing.
  5. Smelt de rest van de boter in de pan waarin je het vlees gebakken hebt. Voeg de champignons toe. Wanneer de champignons mooi gebakken zijn, voeg je per persoon 50 milliliter water toe en verkruimel je er de aangegeven hoeveelheid runderbouillon bij. Roer goed totdat de bouillon is opgelost en voeg dan de rest van de room en mosterd toe en roer los. Laat de saus nog even indikken.
  6. Snij het varkenshaasje in plakjes. Serveer met de champignonroomsaus, de aardappelgratin en de sla met de dressing.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 811.51 kcal
Koolhydraten 44.21 g
waarvan suikers 6.61 g
Vet 46.39 g
waarvan verzadigd 24.42 g
Proteïnen 51.54 g
Vezels 8.99 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin