Varkensgebraad in mosterdsaus met wortelen, erwtjes en aardappelen

35 MIN
2 personen
Varkensgebraad in mosterdsaus met wortelen, erwtjes en aardappelen

Soms heb je gewoon zin in klassieke Belgische kost. Daarom zetten we dit varkensgebraad op het menu. Het mosterdsausje is zó eenvoudig om te maken en zorgt voor de perfecte verbinding. Heerlijk!

Ingrediënten

  • 3 wortelen
  • 300 gr varkensgebraad
  • 1 blokje rundsbouillon
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el graanmosterd
  • 1 gele ui
  • 160 gr doperwten
  • 400 gr aardappelen
  • olijfolie
  • boter
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet) en zet in een kookpot net onder water met een snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar.
  2. Snijd de wortel in schijfjes (schillen hoeft niet) en snipper de ui fijn.
  3. Smelt een klontje boter in een pan op hoog vuur en korst het vlees langs alle kanten mooi aan. Schik in een ovenschaal en laat 7-15 min. verder garen in de oven. De pan met aanbaksels gebruiken we straks voor de saus.
  4. Smelt een klontje boter in een tweede pan en stoof de wortel 3 min. op middelhoog vuur. Voeg een scheutje water toe, zet het vuur hoger en laat 4 min. garen, tot het water verdampt is. Voeg vervolgens de helft van de ui toe en stoof samen met de wortel 2 min. Voeg eventueel nog wat extra vetstof toe. Voeg ook de erwtjes (zie tip) toe en laat kort even mee opwarmen.
  5. Pers de knoflook en smelt opnieuw een klontje boter in de pan van het vlees. Fruit de rest van de ui samen met de knoflook, tot de ui glazig is. Voeg een scheutje water toe. Roerbak tot alle vleesrestjes loskomen. Voeg vervolgens de mosterd toe en roerbak tot alle aroma's vrijkomen. Bevochtig met 100 ml water per persoon en verkruimel er de bouillon over. Laat 2-3 min. pruttelen op zacht vuur en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  6. Snijd het varkensgebraad in plakjes. Serveer met de groentjes en gekookte aardappelen. Werk af met de mosterdsaus. Smakelijk!
  7. TIP: Nog wat Provençaalse kruiden in huis? Kruid er de wortelen en erwtjes naar smaak mee.