Turks gehakt- en auberginestoofpotje met yoghurtsaus en zilvervliesrijst

30 MIN
2 personen
Turks gehakt- en auberginestoofpotje met yoghurtsaus en zilvervliesrijst

Vandaag halen we onze inspiratie uit de Turkse keuken met een heerlijk origineel stoofpotje met gehakt en aubergine. Dat serveren we bovenop voedzame zilvervliesrijst en werken af met yoghurtsaus en krokante pijnboompitten. Heerlijk!

Ingrediënten

  • 150 g zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 300 g rundsgehakt
  • 2 kl komijn
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 20 g pijnboompitten
  • 10 g munt
  • 1 potje magere Griekse yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Kook de rijst: breng per persoon 150 milliliter water aan de kook en voeg de rijst en een snufje zout toe. Zet een deksel op de pot en draai het vuur laag. Laat 20 minuten zachtjes koken tot alle water opgenomen is en de rijst gaar is (zilvervliesrijst heeft een stevigere beet dan jasmijnrijst). Roer de rijst los met een vork.
  2. Snij de ui fijn. Snij de aubergine in blokjes. Pers de knoflook.
  3. Verhit de helft van de olijfolie in een stoofpot en voeg de aubergine en knoflook toe. Bak 10 minuten op een matig vuur. Schep regelmatig om.
  4. Verhit de rest van de olijfolie in een aparte pan en voeg de ui toe. Stoof 2 minuten en voeg dan het gehakt toe. Bak het gehakt aan, gedurende 5-6 minuten. Kruid met peper en zout.
  5. Voeg het gehakt en de komijn toe aan de stoofpot met de aubergine. Schep goed om. Voeg de aangegeven hoeveelheid tomatenpuree toe. Roer om en laat kort bakken. Voeg nu per persoon 150 milliliter water toe. Kruid met peper en zout. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Veeg de pan waarin je het gehakt gebakken hebt proper met keukenpapier. Zet terug op het vuur en voeg de pijnboompitten toe. Rooster tot ze beginnen te kleuren. Schep uit de pan.
  7. Snij de munt fijn. Doe de Griekse yoghurt in een kommetje en roer er de munt en de extra vierge olijfolie door en kruid met peper en zout.
  8. Serveer de rijst met het stoofpotje en werk af met een schepje yoghurt en de pijnboompitten.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 981.6 kcal
Koolhydraten 86.66 g
waarvan suikers 21.14 g
Vet 49.11 g
waarvan verzadigd 5.84 g
Proteïnen 42.46 g
Vezels 9.91 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin