Tofu satay bowl met pindasaus, kastanjechampignons en broccoli
45 MIN
2 personen
Foodbagchef Claire: "Toegegeven, voor dit gerecht moet je enkele potten en pannen uit de kast halen, maar ik vond het veel te lekker om niet op je weekmenu te zetten. Wie weet lopen er thuis wel afwashelpertjes rond?"
Ingrediënten
200 gr tofu
1 wortel
1 broccoli
125 gr kastanjechampignons
25 gr pindanoten
1 rode chilipeper
2 stengels lente-ui
125 gr witte rijst
100 ml kokosmelk
1 el sriracha
20 ml sojasaus
2 el pindakaas
olie
1 el azijn
1 kl suiker
1 el maïszetmeel
1 kl bruine suiker
zout
Bestel deze producten online
BEREIDING
Wikkel de tofu in keukenpapier of een schone handdoek, zet er een gewicht op en laat uitlekken.
Zoetzure wortel: snijd de wortel in fijne julienne. Meng de wortel met de azijn, suiker en een snuif zout.
Snijd de broccoli in roosjes en champignons in plakjes. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de broccoli en rijst.
Hak de pindanoten fijn, tot je een crumble bekomt. Hak de chilipeper en het groen van de lente-ui in fijne, schuine ringen.
Kook de broccoli in 3-5 min. beetgaar. Schep uit het water en kook vervolgens de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Snijd de tofu in blokjes van 1-2 cm. Hussel door elkaar met het maiszetmeel, tot elk blokje met een laagje bedekt is.
Verhit een flinke scheut olie in een diepe pan of pot op middelhoog vuur. Frituur de tofu in 8-10 min. goudbruin (zie tip). Keer regelmatig om. Laat eventueel nog wat langer frituren voor extra krokante blokjes. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verhit intussen een scheutje (sesam)olie in een tweede pan en bak de champignons 5 min. op hoog vuur, tot ze donkerbruin kleuren.
Pindasaus: verwarm de kokosmelk met de bruine suiker, srirachasaus en sojasaus op middelhoog vuur, tot de bruine suiker opgelost is. Voeg vervolgens de pindakaas toe en laat smelten. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik is.
Schep de krokante tofublokjes (uitgelekt) door de pindasaus.
Schep de rijst in een bowl. Schik de broccoli, champignons, zoetzure wortel en tofu in pindasaus erbij. Werk af met de gehakte pindanoten. Garneer de bowl met chilipeper en lente-ui. Smakelijk!
TIP: Bak de tofu op middelhoog vuur en schep regelmatig om. Té heet? Dan branden ze aan. Té zacht? Dan worden ze niet krokant.