Tofu meatballs in tomatensaus met rijst

40 MIN
2 personen
Tofu meatballs in tomatensaus met rijst

Chef Jolien: "Gehakt"balletjes scoren altijd. Ik maak mijn balletjes met tofu, knoflook en veel verse kruiden. Dit combineer ik met een heerlijke tomatensaus boordevol groenten en rijst. Door de Italiaanse kruiden waan je je helemaal in Italië. Buon appetito!"

Ingrediënten

  • 200 g tofu
  • 10 g basilicum, vers
  • 10 g oregano, vers
  • ½ rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ blikje tomatenpuree
  • 125 g volkoren rijst
  • 125 g kastanjechampignons
  • 2 wortelen
  • 200 g stoofselder
  • 400 g tomatenpulp
  • ½ blokje groentebouillon
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • olie
  • 3 el bloem
  • snuifje cayennepeper
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Laat de tofu uitlekken. Wikkel vervolgens in keukenpapier of een schone handdoek en druk al het vocht eruit.
  2. Hak het basilicum en de oregano fijn. Snipper de ui heel fijn en pers de knoflook. Verkruimel de tofu in een ruime kom en meng met de verse kruiden, ui, knoflook, tomatenpuree en bloem (zie tip). Kruid met flink wat zout en zwarte peper en meng goed met je handen. Vorm balletjes ter grootte van een pingpongbal.
  3. Verhit een flinke scheut olie in een ruime pan en bak de balletjes goudbruin. Leg daarna op de bakplaat en schuif nog 10-15 min. de oven in.
  4. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  5. Snijd de champignons en wortel (schillen hoeft niet) in plakjes. Snijd de selder in stukjes van 1 cm. Verhit een scheutje olie in de pan van de balletjes en roerbak de champignons, wortel en selder 2-3 min. op middelhoog vuur. Giet de tomatenpulp erbij en verkruimel de bouillon erover. Kruid met de Italiaanse kruiden, een snuifje cayennepeper (optioneel), zout en zwarte peper. Laat nog 8-10 min. sudderen op middelhoog vuur.
  6. Optioneel: schep de balletjes op het einde onder de saus.
  7. Proef van de saus en breng verder op smaak met zout en zwarte peper. Serveer de tofuballetjes met de rijst en tomatensaus. Smakelijk!
  8. TIP: Voeg de bloem beetje-bij-beetje toe. Als de mengeling te droog is, is het moeilijker om balletjes te rollen. Is de mengeling toch te droog geworden? Bak de tofumengeling dan rul zoals gehakt (dan heb je de oven niet nodig).