Tataki van zalm met hoisin spruitjes, met srirachamayo en volkoren rijst
40 MIN
2 personen
Foodbagchef Claire: "Camino is één van mijn favoriete adresjes in Antwerpen. Onlangs proefde ik hun gefrituurde spruitjes, to die for! Ik probeerde een eigen versie met Foodbag-twist. Wat denk je? Geslaagd?"
Ingrediënten
½ koolrabi
300 gr spruitjes
125 gr volkoren rijst
1 teentje knoflook
20 ml sojasaus
1 el sesamolie
2 el zoete chilisaus
1 el mayonaise
2 kl sriracha
25 gr pinda's
300 gr zalmfilet
olie
2 el suiker
2 el azijn
zout
zwarte peper
Bestel deze producten online
BEREIDING
Gepekelde koolrabi: breng ongeveer 200 ml water aan de kook. Schil de koolrabi en snijd (met een mandoline) in flinterdunne plakjes (zie tip). Schik in een kommetje, voeg de helft van de suiker, helft van de azijn en een snuif zout toe. Overgiet met het kokende water tot de koolrabi net onder staat. Laat pekelen.
Maak de spruitjes schoon, halveer en schik in een kom.
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Hoisinsaus: Pers de knoflook. Laat samen met de sojasaus, sesamolie, zoete chilisaus, rest van de suiker en rest van de azijn 2 min. bruisen op zacht vuur, tot de knoflook gaar is en de suiker gesmolten. Haal van het vuur.
Meng de mayonaise met de srirachasaus. Hak de pindanoten tot een fijne crumble.
Giet de koolrabi af en meng met de crumble van pindanoten. Proef en breng verder op smaak met zout en zwarte peper.
Verhit een flinke bodem olie in een ruime pot of (wok)pan en frituur de spruitjes 5-7 min. Schep regelmatig met een schuimspaan om zodat alle spruitjes kunnen frituren. Schep uit de pot in de kom en schep de hoisinsaus erdoor.
Verhit een scheutje olie in een pan en laat goed heet worden. Kruid de zalm met zout en zwarte peper. Bak de zalm 1 min. langs elke kant, zodat die vanbuiten een korstje heeft, maar binnenin nog rauw is. Heb je 'm liever doorbakken? Laat dan enkele minuten langer in de pan liggen. Snijd vervolgens in plakjes.
Schik de rijst in een bowl. Schik wat hoisin-spruitjes en plakjes zalm erbij. Voeg ook een handje koolrabi toe en drizzle de srirachamayo erover. Smakelijk!
TIP: Je kunt de koolrabi ook met een dunschiller in linten schillen of met een spiraalsnijder tot julienne snijden. Gebruik je een mes? Zorg er dan voor dat de plakjes dun genoeg en plooibaar zijn.