Tataki van zalm met guacamole en zoete aardappelfrietjes

30 MIN
2 personen
Tataki van zalm met guacamole en zoete aardappelfrietjes

Chef Caroline: "Tataki is een bereidingswijze uit de Japanse keuken, waarbij vlees of vis héél kort rondom geschroeid wordt. Het resultaat is een heerlijk korstje, maar binnenin blijft het rauw."

Ingrediënten

  • 300 g zalmfilet
  • 400 g zoete aardappel
  • ½ rode chilipeper
  • 1 sjalot
  • 2 stengels lente-ui
  • ½ rode appel
  • 2 tomaten
  • ½ bussel radijs
  • 80 g guacamole, mild
  • olijfolie
  • olie
  • scheutje witte wijnazijn
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de zalm even in de diepvries (zie tip).
  2. Snijd de zoete aardappel in frietjes (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met wat olijfolie. Rooster 25 min. in de oven, tot de frietjes goudbruin zijn. Schep halverwege om. Haal uit de oven en kruid met zout.
  3. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak de peper fijn. Snipper de sjalot fijn. Snijd de lente-ui in ringen, houd het witte en groene deel gescheiden. Snijd de appel en tomaten in blokjes. Snijd de radijs in plakjes.
  4. Radijsjes-tomatensalade: meng in een kom 1 el olijfolie per persoon met de witte wijnazijn en een snuifje zout en zwarte peper tot een dressing. Voeg de radijsjes, tomaat, appel, helft van de sjalot, helft van de chilipeper en het groen van de lente-ui toe. Schep om met de dressing.
  5. Guacamole: meng de milde guacamole met het wit van de lente-ui en de rest van de chilipeper. Proef en breng verder op smaak met zout en zwarte peper.
  6. Zalmtataki: Verhit een scheut (sesam)olie op hoog vuur. Bak de zalm kort aan, tot die een kleurtje heeft langs de buitenkant, maar binnenin nog rauw is, ongeveer 1 min. per kant. Haal uit de pan en snijd in plakjes.
  7. Serveer de zalmtataki met de zoete aardappelfrietjes, radijsjes-tomatensalade en guacamole. Smakelijk!
  8. TIP: Door de zalmfilet kort in te vriezen, zal die goed stevig zijn om kort aan te schroeien en mooie plakjes van te snijden.