Tartiflette met Camembert, spek en bloemkool in kruidige room

40 MIN
2 personen
Tartiflette met Camembert, spek en bloemkool in kruidige room

Tartiflette is een hartverwarmend traditioneel Frans aardappelgerecht. Populair in de Alpen en ideaal na een dagje skiën of een stevige winterwandeling. We brengen het tot bij je thuis en geven 't een smaakvolle upgrade met Camembert en tijm.

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 gele ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml room
  • 125 gr camembert
  • 100 gr gezouten spekblokjes
  • boter
  • snuifje nootmuskaat
  • snuifje gedroogde tijm
  • 100 ml witte wijn
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Kook de aardappelen in hun geheel (halveer grote exemplaren) 12-15 min., net niet beetgaar. Neem voldoende water, dan kan de bloemkool er straks ook bij.
  2. Snijd de bloemkool in grote roosjes in 3-4 cm. Kook de laatste 10 min. mee met de aardappelen.
  3. Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd intussen de ui in grove stukken van 1 cm. Pers de knoflook.
  4. Smelt een klontje boter in een pan en stoof de ui en knoflook 5-10 min. aan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de witte wijn (optioneel) en room toe en laat nog 2 min. inkoken op hoog vuur. Kruid met zout, zwarte peper, nootmuskaat en gedroogde tijm.
  5. Giet de aardappelen en bloemkool af. Snijd de aardappelen in schijfjes van 0,5 cm. Schik de bloemkool onderaan in een ovenschaal en schik de aardappelschijfjes erbovenop. Overgiet met de gekruide room met ui. Snijd de camembert in plakjes (zie tip) en schik op de ovenschotel. Zet 20 min. in de oven tot de kaas gesmolten is en goudbruin kleurt.
  6. Maak de pan van de room eventueel wat proper met keukenpapier. Bak het spek in 5-10 min. krokant op middelhoog vuur.
  7. Haal de tartiflette uit de oven en schep het krokant spek erbovenop. Smakelijk!
  8. TIP: Laat de korst gerust aan de kaas. Die wordt niet alleen lekker krokant in de oven, hij zorgt ook voor extra veel smaak.