Tarte tatin van witloof met rucola, geitenkaas en spek

35 MIN
2 personen
Tarte tatin van witloof met rucola, geitenkaas en spek

Foodbagchef Deborah: "Deze tarte tatin met gekaramelliseerd witloof is een perfecte balans tussen zoet en bitter, verpakt in een knapperig deegjasje. In de bodem verstop ik nog wat geitenkaas, rozijntjes en walnoten. Verrassing!"

Ingrediënten

  • 3 stronkjes witloof
  • 25 gr walnoten
  • 75 gr geitenkaas
  • 50 gr gerookt spek
  • 25 gr rozijnen
  • 1 rond vel bladerdeeg
  • 50 gr rucola
  • zout
  • zwarte peper
  • olijfolie
  • boter
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el balsamicoazijn

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer het witloof in de lengte.
  2. Verhit een scheut olijfolie in een (ovenvaste) pan en smelt een klontje boter erbij. Voeg de suiker en het balsamicoazijn toe en meng goed onder elkaar. Voeg het witloof toe en laat 8 min. sudderen op zacht vuur. Kruid met zout en zwarte peper. Als het witloof te veel vocht verliest, giet dan wat van het vocht weg.
  3. Hak intussen de walnoten grof en snijd het spek in reepjes.
  4. Schep het witloof in een taartvorm (ook de saus, die bevat veel smaak, zie tip). Verdeel de walnoten, geitenkaas, spek en rozijnen erover. Schik het bladerdeeg erover en duw het deeg goed aan langs de rand in de vorm. Maak een gaatje in het midden van het deeg zodat de stoom eruit kan. Zet de taart 15-20 min. in de oven, tot het deeg krokant en goudbruin is.
  5. Haal de tarte tatin uit de oven en laat 5 min. afkoelen. Ga met een mes langs de randen om het deeg los te maken. Zet een groot bord ondersteboven op de taartvorm en draai de vorm samen met het bord voorzichtig om, zodat de tarte tatin uit de vorm op het bord valt. Verdeel de tarte tatin in stukken. Serveer met de rucola. Smakelijk!
  6. TIP: Gebruikte je een ovenvaste pan? Dan hoef je de groenten niet over te scheppen in een taartvorm.