Tarte tatin met sjalot en warmoes met spekjes en geitenkaas

40 MIN
2 personen
Tarte tatin met sjalot en warmoes met spekjes en geitenkaas

Foodbagchef Sofie: "Voor deze tarte tatin kies ik voor een kleurrijke seizoensgroente: warmoes, ook wel snijbiet genoemd. Deze bladgroente heeft een milde, aardse smaak die doet denken aan rode biet. In de bodem verstop ik nog geitenkaas, spekjes en rozijnen."

Ingrediënten

  • 4 sjalotten
  • 300 gr warmoes
  • 1 rond vel bladerdeeg
  • 25 gr rozijnen
  • 100 gr gezouten spekblokjes
  • 50 gr bio geitenkaas
  • 50 gr veldsla
  • zout
  • zwarte peper
  • olijfolie
  • boter
  • 2 el bruine suiker
  • 1 kl gedroogde tijm
  • balsamico-azijn

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de sjalotten in de lengte in 4 en de warmoes (bladeren en stengel) in stukken van zo'n 3 cm. Haal het bladerdeeg uit de koelkast.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een (ovenvaste) pan en smelt een klontje boter erbij. Bak de sjalotten zo'n 8 min op laag vuur. Voeg de suiker, rozijnen, een scheutje water en de warmoes toe, laat nog enkele min. opwarmen in de karamel, tot het meeste vocht verdampt is. Kruid met de gedroogde tijm (optioneel), zout en zwarte peper.
  4. Heb je geen ovenvaste pan? Schep het geheel dan nu over in een taartvorm. Ook de saus, die bevat veel smaak (zie tip). Verdeel het spek erover. Schik het bladerdeeg erop en duw het deeg goed aan langs de rand in de vorm. Maak een gaatje in het midden van het deeg zodat de stoom eruit kan. Zet de taart 15-20 min. in de oven, tot het deeg krokant en goudbruin is.
  5. Snijd de geitenkaas in stukjes. Breng de veldsla net voor het serveren op smaak met een scheutje balsamicoazijn, olijfolie, zout en zwart peper.
  6. Haal de tarte tatin uit de oven en laat 5 min. afkoelen. Ga met een mes langs de rand om het deeg los te maken. Zet een groot bord ondersteboven op de taartvorm en draai de vorm samen met het bord voorzichtig om, zodat de tarte tatin uit de vorm op het bord valt.
  7. Verdeel de tarte tatin in stukken en schik de geitenkaas erop. Serveer met wat veldsla. Smakelijk!
  8. TIP: Gebruik je een ovenvaste pan? Dan hoef je de groenten niet over te scheppen in een taartvorm.