Stoofvlees met frietjes en witloofslaatje

80 MIN
2 personen
Stoofvlees met frietjes en witloofslaatje

Foodbagchef Deborah: "Van 1 tot en 7 februari vieren we de week van het witloof. Zo'n oerbeglische groente verdient een spotlight in een oerbelgisch gerecht. En dan denk ik spontaan aan stoofvlees met frietjes. Akkoord?"

Ingrediënten

  • 1 gele ui
  • 300 gr rundsstoofvlees
  • 2 kl stoverijkruiden
  • 33 cl Leffe bruin
  • 10 gr tijm
  • 10 gr bladpeterselie
  • 1 blaadje laurier
  • 1 el mosterd
  • 40 gr honingkoek
  • 500 gr voorgesneden frieten
  • 3 stronkjes witloof
  • 3 el mayonaise
  • 50 gr veldsla
  • boter
  • olie
  • witte wijnazijn
  • 1 el bloem
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snipper de ui fijn.
  2. Stoofvlees: kruid het stoofvlees met zout en zwarte peper. Smelt een klont boter in een pot (zie tip) en bak het vlees kort aan op hoog vuur. Haal uit de pot, straks gaart het verder in de saus.
  3. Smelt een klontje boter in dezelfde pot van het vlees en fruit de ui in 2 min. glazig op zacht vuur. Voeg de bloem en stoverijkruiden toe. Voeg vervolgens het bier en 75 ml water per persoon toe. Laat warm worden en voeg daarna het vlees opnieuw toe aan de pot. Zet het vuur laag, leg de laurier en tijm in de pot en zet een deksel erop. Laat minstens 60 min. sudderen op zacht vuur. Hoe langer, hoe beter natuurlijk.
  4. Smeer de mosterd op de honingkoek, leg bovenop het stoofvlees en laat mee sudderen.
  5. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Dep de frietjes droog met keukenpapier en spreid uit op de bakplaat. Besprenkel met een klein scheutje olie en schuif 25-30 min. in de oven, tot de frietjes krokant zijn. Bestrooi vervolgens met wat zout.
  6. Maak intussen het witloofslaatje. Halveer het witloof en verwijder de harde kern. Snijd het witloof in reepjes. Schep een lepeltje mayonaise met een scheutje witte wijnazijn, zout en zwart peper in een kom, ruim genoeg voor het witloof. Hak de peterselie fijn en schep samen met het witloof onder de mayonaise.
  7. Serveer het stoofvlees met de frietjes, het witloofslaatje en de veldsla. Werk af met een lepeltje mayonaise. Smakelijk!
  8. TIP: Kies voor een stoof pot met een dikke bodem. Zet het vuur ook zeker niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven en zeker niet koken. Van koken wordt het vlees taai.