Steak tricolore met bearnaisesaus, frietjes, tomaat en sla

35 MIN
2 personen
Steak tricolore met bearnaisesaus, frietjes, tomaat en sla

Chef Caroline: "Helemaal klaar voor de EK-gekte? Ik doe er nog een schepje bovenop, en presenteer je dit tricolore bordje met typisch Belgische kost: steak friet met tomaat. Ideaal om in de sfeer te komen als de Rode Duivels spelen. Allez les Belges!"

Ingrediënten

  • 300 g steak, rund
  • 500 g voorgesneden frieten
  • 1 kropsla
  • 2 minikomkommers
  • 2 Coeur de Boeuf tomaten
  • ½ sjalot
  • 10 g bieslook
  • 1 el mosterd
  • 1 el bearnaise
  • olijfolie
  • boter
  • 2 kl witte wijnazijn
  • 1 kl suiker
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Als je een AirFryer of friteuse gebruikt voor de frietjes, heb je de oven niet nodig. Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Spreid de frietjes uit op de bakplaat. Besprenkel met een scheutje olijfolie en bak krokant in zo'n 25-30 min. in de oven. Bestrooi vervolgens met wat zout. Wij hebben deze frietjes uitvoerig in de oven getest, maar je kan ze ook krokant bakken in de friteuse of AirFryer.
  3. Scheur de sla in stukken. Snijd de komkommer in plakjes. Snijd de tomaat in plakken.
  4. Klassieke vinaigrette: snijd de sjalot fijn. Hak de bieslook fijn (zie tip). Meng de witte wijnazijn, mosterd, sjalot, bieslook, suiker en een flinke snuif zout en zwarte peper. Voeg al roerend 1 el per persoon olijfolie toe. Roer goed tot je een gebonden vinaigrette hebt. Schep alvast de helft van de vinaigrette onder de tomaten.
  5. Verhit een scheut olijfolie en een klontje boter in een pan. Kruid het vlees goed met zout en zwarte peper. Bak zo'n 2-3 min. per zijde, dan is het vlees mooi rosé. Wil je het vlees liever wat meer doorbakken? Bak het dan langs elke kant een minuutje langer. Haal uit de pan en laat even rusten.
  6. Serveer de steak samen met de frietjes, tomatensalade en koude bearnaise. Meng de rest van de vinaigrette met de sla en komkommer. Serveer dit als side salad. Smakelijk en allez les Belges!
  7. TIP: Je kan de bieslook knippen met een schaar. Nog wat van het plantje over? Plant het in een potje met wat aarde. Bieslook is een sterk plantje dat gemakkelijk teruggroeit, dan heb je een hele zomer lang bieslook!