Steak tagliata met pistou, aardappelen en aubergine

35 MIN
2 personen
Steak tagliata met pistou, aardappelen en aubergine

Foodbagchef Sofie: "Al van pistou gehoord? Dat is een Provençaalse saus met knoflook en olijfolie. Vergelijk het met pesto, maar dan zonder pijnboompitten en parmezaanse kaas. Mijn versie is op basis van rucola."

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 1 aubergine
  • 50 gr rucola
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat
  • 300 gr steak
  • 3 el olijfolie
  • zout
  • zwarte peper
  • olie
  • witte wijnazijn
  • balsamico azijn
  • 1 kl Italiaanse kruiden

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de aardappelen in gelijke blokjes van zo'n 2 cm (schillen hoeft niet) en de aubergine in de lengte in parten van 2 cm dik. Hussel de aardappel op de bakplaat door elkaar met een scheutje olijfolie, zout en zwarte peper. Leg de aubergine ernaast (of op een tweede bakplaat) en hussel door elkaar met een flinke scheut olijfolie, de Italiaanse kruiden (optioneel), zout en zwarte peper. Rooster in 25-30 min. goudbruin en gaar in de oven.
  3. Pistou: mix, met een staafmixer of blender, 1/4 van de rucola, de knoflook (gepeld), de aangegeven hoeveelheid olijfolie en een scheutje witte wijnazijn, tot een gladde saus. Kruid met zout en zwarte peper.
  4. Salade: snijd de tomaat in blokjes van 0,5 cm. Meng met de rest van de rucola en breng op smaak met een scheutje balsamicoazijn, olijfolie, zout en zwarte peper.
  5. Verhit een (grill)pan (of de BBQ). Dep de steak droog met keukenpapier. Wrijf de steak in met olie, zout en zwarte peper en schroei dicht in de hete pan. Gril 2-3 min. per kant, dan is de steak rosé. Heb je het vlees liever meer doorbakken? Laat dan een minuutje langer in de pan. Haal het vlees uit de pan en laat rusten.
  6. Voeg de pistou en 1/2 el water per persoon toe aan de pan van het vlees. Roer, tot de aanbaksels loskomen.
  7. Snijd de steak in plakjes (zie tip). Serveer de aardappelblokjes en aubergine met een handje salade. Schik het vlees erbij en werk af met de pistou. Smakelijk!
  8. TIP: Schoenzool-effect vermijden? Snijd het vlees tegen de draad in. Lopen de 'groeven' of spiervezels van boven naar onder? Snijd dan horizontaal van links naar rechts.