Steak met zoete-aardappelpuree, wortelen en raapjessalade
30 MIN
2 personen
Rapen herken je aan hun ronde vorm, wit-paarse kleur en scherpe smaak. We gebruiken ze in een salade met dille, koriander en gemarineerde sjalot. Zo krijg je lekker fris gezelschap bij die zachte steak en smeuïge puree!
Ingrediënten
300 gr steak
400 gr zoete aardappel
2 wortelen
½ sjalot
200 gr witte raapjes
10 gr dille
10 gr koriander
(olijf)olie
boter
scheutje balsamicoazijn
scheutje melk
snuifje nootmuskaat
zwarte peper
zout
Bestel deze producten online
BEREIDING
Haal de steak alvast uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.
Snijd de zoete aardappel en wortel in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet). Zet in een kookpot net onder water met een snuif zout (zie tip). Kook in 15-20 min. gaar.
Raapjessalade: versnipper de sjalot. Meng met een flinke scheut balsamicoazijn en olijfolie en breng op smaak met zout en zwarte peper. Laat even staan, zodat de azijn de sjalot wat zachter kan maken.
Snijd de raap in kleine blokjes van 1 cm (schillen hoeft niet). Hak de dille en koriander grof. Meng de verse kruiden en de raap onder de gemarineerde sjalot en roer goed. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
Verhit een scheutje olie in een pan op hoog vuur. Dep de steak droog met keukenpapier en kruid met zout en zwarte peper. Bak zo'n 2-3 min. aan beide zijdes, dan is die mooi rosé. Voeg op het einde een klontje boter toe en laat bruisen voor extra smaak. Heb je het vlees liever wat meer doorbakken? Laat het dan een minuutje langer in de pan liggen.
Giet de zoete aardappelen en wortel af. Stamp samen met een scheutje melk tot een smeuïge puree. Kruid met nootmuskaat, zout en zwarte peper.
Serveer de steak met de raapjessalade en de zoete aardappelpuree. Smakelijk!
TIP: Iets meer tijd en zin in een specialere puree? Rooster de zoete aardappel en wortel dan 20 min. op 200°C in de plaats van te koken, en pureer dan.