Foodbagchef Claire: "Belgischer dan steak met frietjes wordt het niet! Overgiet met de peperroomsaus en serveer met de frisse witloofsalade en je hebt een topmaaltijd. Smakelijk!"
Ingrediënten
500 gr voorgesneden frieten
1 sjalot
2 stronkjes witloof
½ kropsla
300 gr steak
½ blokje runderbouillon
200 ml room
zout
zwarte peper
scheutje witte wijnazijn
olie
boter
Bestel deze producten online
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
Dep de frietjes droog met keukenpapier en spreid uit op de bakplaat. Besprenkel met een klein scheutje olie en schuif 25-30 min. in de oven, tot de frietjes krokant zijn. Bestrooi vervolgens met wat zout. Wij hebben deze frietjes uitvoerig in de oven getest, maar je kan ze ook krokant bakken in de friteuse of Airfryer, dan heb je de oven niet nodig voor dit gerecht.
Snipper de sjalot fijn en maal 1 kl zwarte peper per persoon grof met de pepermolen of in een vijzel.
Verwijder de harde kern uit het witloof en snipper fijn.
Scheur de sla in stukken en hussel door elkaar samen met het witloof, een scheutje olie (of wat mayonaise), de witte wijnazijn, zout en zwarte peper.
Verhit een scheutje olie in een pan op hoog vuur. Dep de steak droog met keukenpapier en kruid met zout en zwarte peper. Bak zo'n 2-3 min. aan beide zijdes, dan is die mooi rosé. Voeg op het einde een klontje boter toe en laat bruisen voor extra smaak. Heb je het vlees liever wat meer doorbakken? Laat dan een minuutje langer in de pan liggen. Haal uit de pan en laat rusten.
Smelt opnieuw een klontje boter in de pan van het vlees op middelhoog vuur. Fruit de sjalot en zwarte peper, tot de aanbaksels loskomen. Verkruimel de bouillon erover. Blus met de room (zie tip) en laat 2 min. inkoken.
Snijd het vlees in plakjes. Verdeel de saus over het bord en schik het vlees erbovenop. Serveer met de frietjes en het slaatje. Smakelijk!
TIP: Wat cognac in de kast staan? Blus dan eerst met de cognac, laat de alcohol verdampen (flambeer) en voeg vervolgens pas de room toe.