Steak met champignons en ovenaardappeltjes

50 MIN
4 personen
Steak met champignons en ovenaardappeltjes

Een klassieker, maar dan op een lichte manier gebracht, deze steak met champignons en crispy ovenaardappeltjes.

Ingrediënten

  • 4 biefstuk, 120 g/stuk
  • 600 g aardappelen, geschild
  • 1 el bloem
  • 500 g champignons, in partjes
  • 2 bosjes waterkers
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 4 teentjes knoflook, ongepeld
  • 1 blokje groentebouillon, vetarm
  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 5 cl cognac
  • 1 takje tijm
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en zet er een lege ovenschaal in om de biefstuk straks te laten garen.
  2. Kook de aardappelen gaar in lichtgezouten water. Laat ze even afkoelen en snijd ze in gelijke partjes. Schep ze met de 4 ongepelde knoflookteentjes in een ovenschaal en besprenkel het geheel met olijfolie. Kruid met peper en zout. Laat de ovenschotel 30 minuten in de oven staan tot de aardappelen goudbruin zijn.
  3. Kruid de steaks langs beide zijden met wat peper en zout. Bak ze 2 minuten in de hete boter en laat het vlees een bruin korstje krijgen.
  4. Leg de steaks in de ovenschaal in de hete oven. Laat ze 3-4 minuten verder garen naar smaak. Haal ze uit de oven en laat het vlees rusten. Dek af met een vel aluminiumfolie.
  5. Bak de champignons op een matig vuur in de braadpan van de biefstukken. Voeg de fijngesnipperde sjalot en de knoflook toe wanneer de champignons een bruin kleurtje krijgen. Los het bouillonblokje op in 200 ml water en voeg het samen met de tijm toe aan de champignons. Doe er nog een scheut cognac in en laat enkele minuten pruttelen. Los de bloem op in een beetje water en bind de saus. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Haal de look uit de aardappelen. Serveer de steaks met de aardappeltjes en champignons en garneer met waterkers.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 453.39 kcal
Koolhydraten 29.97 g
waarvan suikers 3.21 g
Vet 16.06 g
waarvan verzadigd 4.42 g
Proteïnen 37.53 g
Vezels 7.75 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin