Steak friet met witloofslaatje, sla en tomaatjes

30 MIN
2 personen
Steak friet met witloofslaatje, sla en tomaatjes

Foodbagchef Claire: "Een grote Belgenfavoriet op het menu. Met een gemarineerde steak en als je het lekker snel wil laten gaan, gebruik dan voorgesneden frietjes."

Ingrediënten

  • 300 gr gemarineerde steak
  • 500 gr voorgesneden frieten
  • 100 gr kerstomaten
  • 1 el honing
  • 2 stronken witloof
  • 2 el mayonaise
  • 50 gr kruidensla
  • olie
  • boter
  • olijfolie
  • 1 kl balsamico-azijn
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Spreid de frietjes uit op de bakplaat. Besprenkel met een scheutje olie en schuif 25-30 min. in de oven, tot de frietjes krokant zijn. Bestrooi vervolgens met wat zout. Wij hebben deze frietjes uitvoerig in de oven getest, maar je kan ze ook krokant bakken in de friteuse of AirFryer, dan heb je de oven niet nodig voor dit gerecht.
  3. Halveer de kerstomaten. Marineer in de olijfolie, het balsamicoazijn, de honing, zout en zwarte peper (zie tip).
  4. Snijd het witloof fijn. Schep om met de mayonaise, zout en voldoende zwarte peper. Voeg optioneel ook een scheutje azijn toe.
  5. Verhit een pan op hoog vuur. Bak de steak zo'n 2-3 min. aan beide zijdes, dan is die mooi rosé. Voeg op het einde een klontje boter toe en laat bruisen voor extra smaak. Heb je het vlees liever wat meer doorbakken? Laat dan een minuutje langer in de pan liggen. Haal uit de pan en laat rusten.
  6. Schep de kruidensla onder de gemarineerde kerstomaatjes. Serveer de steak met de salade, frietjes en witloofslaatje. Smakelijk!
  7. TIP: Een klein beetje mosterd past hier ook wel bij.