Smeuïge orzo met spek, spruitjes, prei en kaas

25 MIN
2 personen
Smeuïge orzo met spek, spruitjes, prei en kaas

We hebben een missie: sluimerende schoolreftertrauma's - van platgekookte spruitjes bijvoorbeeld - verwerken. Deze kom orzo werkt bijzonder therapeutisch en de spruitjes zijn een plezier! Zelfs voor kleine spruitjes aan tafel.

Ingrediënten

  • 300 gr spruitjes
  • 1 prei
  • 1 el bruschetta verde kruiden
  • 125 gr orzo
  • 200 gr traag gegaard spek
  • 10 gr platte peterselie
  • 10 gr bieslook
  • 10 gr basilicum
  • 50 gr geraspte kaas
  • boter
  • scheutje melk
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Breng een ruime pot lichtgezouten water aan de kook voor de orzo. Kuis de spruitjes: snijd de onderkant van de spruitjes, verwijder de losse bladeren en spoel goed. Halveer de spruitjes en snijd de prei in fijne ringen.
  2. Smelt een klontje boter in een grote pot en stoof de prei en spruitjes 8-10 min. aan op middelhoog vuur. Kruid met de bruschetta verde, zout en zwarte peper.
  3. Kook intussen de orzo in zo'n 8 min. al dente en giet af.
  4. Bak het traag gegaard spek in een pan op middelhoog vuur. Voeg eventueel wat boter of olie toe. Het spek is reeds gaar, je hoeft het enkel te warmen. Snijd vervolgens in plakjes (zie tip).
  5. Hak intussen de verse kruiden fijn.
  6. Controleer of de groenten gaar zijn en voeg de orzo toe, samen met een scheutje melk, de geraspte kaas en de verse kruiden. Roer goed om tot de kaas gesmolten is. Schep in een diep bord en schik het spek erbovenop. Smakelijk!
  7. TIP: We schikken het spek er mooi bovenop. Liever alles met een lepel? Snijd het spek dan in kleine blokjes - comfortfood alom!