Smashed burger met pastinaakfrietjes

30 MIN
2 personen
Smashed burger met pastinaakfrietjes

Foodbagchef Deborah: "Op World Fast Food Day geef ik de klassieke burger een twist: een sappige smashed burger met knapperige pastinaakfrietjes. De echte fastfood-beleving, maar dan lekker homemade en een tikje gezonder."

Ingrediënten

  • 1 pastinaak
  • 2 potato buns
  • 1 sjalot
  • 2 kl shoarmakruiden
  • 200 gr rundsgehakt
  • 100 gr zoetzure augurken
  • 100 gr volle yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 2 sneetjes jonge kaas
  • 80 gr gemengde sla
  • 1 kl gerookt paprikapoeder
  • olie
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de pastinaak in frietjes (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met een scheut olie, zout en zwarte peper. Rooster 15-20 min. in de oven. Schep halverwege eens om. Warm de laatste 5 min. de potato bun op een apart rooster mee op in de oven.
  3. Snipper de sjalot fijn. Meng de helft van de sjalot en de shoarmakruiden onder het gehakt en vorm 1 burger per persoon. Snijd de augurk in fijne blokjes. Meng de augurk, overige sjalot, yoghurt, mayonaise en ketchup onder elkaar. Kruid met het paprikapoeder (optioneel), zout en zwarte peper
  4. Smelt een klontje boter in een pan. Bak de burgers 2-3 minuten per kant op middelhoog vuur. Druk de burgers stevig plat met een spatel voor een knapperig korstje (zie tip). Leg een plakje kaas op de burger zodra je hem omdraait en zet een deksel op de pan zodat de kaas kan smelten.
  5. Snijd de potato bun open en bestrijk met wat saus. Schik wat sla en de burger erop. Serveer de burger met de pastinaakfrietjes, de rest van de saus en sla. Smakelijk!
  6. TIP: Je kan de burgers natuurlijk ook bakken zonder ze te "smashen".