Schnitzel met zoete aardappel en pittige komkommersalade

35 MIN
2 personen
Schnitzel met zoete aardappel en pittige komkommersalade

Chef Isa: "In dit gerecht gebruik ik de 'hasselback' techniek voor de zoete aardappelen. De naam 'hasselback' komt van het restaurant Hasselbacken in Stockholm. In de 18de eeuw introduceerde de kok van dit Zweedse restaurant dit overheerlijke recept."

Ingrediënten

  • 400 g zoete aardappel
  • 2 el shoarmakruiden
  • 1 rode ui
  • 1 komkommer
  • 10 g koriander
  • 1 teentje knoflook
  • ½ groene chilipeper
  • 1 limoen
  • 50 g veldsla
  • 300 g varkensschnitzel
  • olijfolie
  • boter
  • scheutje witte wijnazijn
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd de zoete aardappel in dikke plakken en snijd vervolgens inkepingen erin (zie foto, zie tip). Besprenkel met olijfolie en kruid met de shoarmakruiden, zout en zwarte peper. Schik een klontje boter op de aardappel en rooster 20-30 min. in de oven, afhankelijk van de dikte.
  2. Snijd de ui in dunne ringen en besprenkel met de witte wijnazijn.
  3. Smashed komkommer: klop enkele keren met de platte kant van je mes op de komkommer. Door de komkommer te kneuzen, slorpt die extra veel van de dressing op. Snijd de komkommer vervolgens in blokjes van 1,5 cm.
  4. Salade: hak de koriander fijn en pers de knoflook. Hak de chilipeper fijn (laat de zaadjes zitten voor extra pit). Spoel de limoen en boen goed schoon. Rasp de schil van de limoen bij de komkommer en voeg limoensap toe. Meng ook de koriander, knoflook en chilipeper onder de komkommer. Breng op smaak met een scheutje olijfolie, zout en zwarte peper. Schep vlak voor het serveren de veldsla eronder.
  5. Verhit een scheut olijfolie in een (antikleef)pan en bak de schnitzel in 5-7 min. goudbruin en krokant op middelhoog vuur.
  6. Serveer de schnitzel met de zoete aardappel en salade. Smakelijk!
  7. TIP: De vorm en dikte van de zoete aardappel kan verschillen. Ook de gaartijd kan hierdoor verschillen. Halveer dus eventueel een smalle, lange aardappel in de lengte. Als je met een mes makkelijk in de aardappel kan prikken, is ie gaar.