Scampi in kruidige tomatensaus met couscous en geroosterde pompoen

40 MIN
2 personen
Scampi in kruidige tomatensaus met couscous en geroosterde pompoen

Foodbagchef Caroline: "Houd jij ook zo van avontuurlijke, uitgesproken smaken? Dan is dit gerecht met scampi in een kruidige tomatensaus echt iets voor jou. Geïnspireerd door de Marokkaanse keuken. Ga je mee op culinaire ontdekkingsreis?"

Ingrediënten

  • ½ butternut pompoen
  • 1 citroen
  • 1 gele ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 kl harissa pasta
  • 125 gr volkoren couscous
  • zout
  • zwarte peper
  • 15 gr amandelschilfers
  • 14 scampi
  • 10 gr platte peterselie
  • olie
  • 2 el olijfolie
  • 1 el suiker
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 kl komijnpoeder

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de pompoen in parten (schillen hoeft niet) en hussel op de bakplaat door elkaar met een scheut olie, zout en zwarte peper. Schuif 20-25 min. in de oven, tot de pompoen gaar is.
  3. Optioneel, gekonfijte citroen (zie tip): spoel de citroen en boen goed schoon. Snijd in parten en snijd de schil los van het vruchtvlees (houd apart). Breng 150 ml water met 3 el zout, de suiker en witte wijnazijn aan de kook. Voeg de citroenschillen toe, zet het vuur uit en laat trekken. Snijd in fijne reepjes.
  4. Kruidige tomatenpasta: snijd de ui in grove stukken. Mix, met een staafmixer, blender of hakmolen, de ui, knoflook (gepeld), tomatenpuree, harissa pasta (let op pikant, gebruik eventueel wat minder), het komijnpoeder (optioneel), 1 el olijfolie per persoon en een snuif zout tot een egale pasta. Voeg eventueel een eetlepel water toe om vlotter te kunnen mixen.
  5. Breng 70 ml water per persoon aan de kook. Overgiet de couscous met het water en laat afgedekt 10 min. rusten. Maak vervolgens de korrels los met een vork en kruid met zout, zwarte peper en olijfolie.
  6. Rooster de amandelschilfers goudbruin in een pan zonder vetstof.
  7. Verhit een scheutje olie in dezelfde pan op hoog vuur. Dep de scampi droog met keukenpapier, kruid met zout en zwarte peper en bak kort (30 sec. per kant). Voeg de kruidige tomatenpasta en 50 ml water per persoon toe en laat 3-4 min. opwarmen, tot de aroma's vrijkomen.
  8. Hak de peterselie grof. Serveer de couscous met de scampi in kruidige tomatensaus, de pompoen, peterselie, gekonfijte citroen en amandelschilfers. Smakelijk!
  9. TIP: Deze bereidingswijze leerde ik kennen via Sam D'Huyvetter, hij was onlangs gastchef bij Foodbag. Mag het toch wat eenvoudiger voor jou? Rasp dan de citroenschil op het einde en gebruik de zeste als smaakvolle afwerking.