Salade met gerookte zalm, dille-yoghurt en pitacroutons

30 MIN
2 personen
Salade met gerookte zalm, dille-yoghurt en pitacroutons

Foodbagchef Caroline: "Ik ben fan van maaltijdsalades: fris, maar ook vullend, met veel texturen en smaken. Ik serveer je frisse sla, verrassende pitacroutons, geroosterde rode biet, zachte zalm en een friszure yoghurtdressing. Maak jij er ook zo'n mooi bordje van?"

Ingrediënten

  • 1 rode biet
  • 1 teentje knoflook
  • ½ komkommer
  • 2 kl Griekse kruidenmix
  • 3 pitabroodjes
  • 10 gr dille
  • 10 gr kervel
  • 125 gr Griekse yoghurt
  • 25 gr zonnebloempitten
  • 50 gr kruidensla
  • 100 gr gerookte zalm
  • olijfolie
  • 1 kl witte wijnazijn
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de biet en snijd in parten. Hussel op de bakplaat door elkaar met een scheutje olijfolie, zout en zwarte peper. Leg de knoflook (ongepeld) erbij. Rooster 20 min. in de oven.
  3. Maak lange linten van de komkommer met een dunschiller. Rol op (zie foto). Rasp de zachte kern van de komkommer met een grove rasp, die gebruiken we in straks in stap 5.
  4. Pitacroutons: meng 1 el olijfolie per persoon met de Griekse mix, zout en zwarte peper. Snijd de pitabroodjes overlangs open en bestrijk de snijkant met de gekruide olie. Snijd in driehoekjes. Haal de bakplaat met de biet uit de oven, schep om en leg de croutons erbij (of schik op een extra bakplaat). Haal de knoflook van de bakplaat. Zet de bakplaat nog 5 min. in de oven.
  5. Yoghurtdressing: haal de gepofte knoflook uit zijn schil en plet met een vork. Hak de dille fijn. Meng de yoghurt met de knoflook, dille, witte wijnazijn, zout, zwarte peper en een scheutje olijfolie (zie tip). Roer de geraspte komkommer door de dressing.
  6. Rooster de zonnebloempitten goudbruin in een pan zonder vetstof.
  7. Schik de kruidensla en kervel op een bord. Druppel wat van de yoghurtdressing erover. Schik de gepofte biet, komkommerrolletjes, pitacroutons en gerookte zalm erbij. Strooi de zonnebloempitten erover en serveer met de rest van de yoghurtdressing. Smakelijk!
  8. TIP: Heb je nog een (halve) citroen in de koelkast? Je kan ook wat citroensap gebruiken in plaats van witte wijnazijn.