Laat de tong 3 uur trekken in gezouten water. Ververs na 1,5 uur het water.
Breng vers water aan de kook en laat de rundertong hierin 5 minuten koken. Giet af en spoel de tong zorgvuldig af onder stromend water.
Zet de tong een tweede keer op in koud gezouten water. Voeg de prei, de selder, de wortel, de ui en het kruidentuiltje toe. Laat 3 uur op een zacht vuur pruttelen. Pel nadien de tong.
Smelt de boter in een steelpan. Voeg er al roerend de bloem aan toe. Blus met de kalfsbouillon en de madeirawijn. Voeg er de tomatenpuree bij en roer tot een gladde saus. Voeg er tenslotte de champignons aan toe. Kruid af met peper en zout. Laat doorwarmen tot de champignons gaar zijn.
Snijd de tong in gelijke plakjes en verdeel over de borden. Overgiet met de madeirasaus.
Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.