Rosbief met dukkahkorst, zoete aardappel-fetagratin en groene groenten met gekonfijte citroendressing

90 MIN
6 personen
Rosbief met dukkahkorst, zoete aardappel-fetagratin en groene groenten met gekonfijte citroendressing

Het vraagt wat voorbereidingswerk, maar wat een feest, dit gerecht! Een Midden-Oosters geïnspireerd feestmaal, met rosé gebakken rosbief in krokante kruidige dukkahkorst, een verrassende zoete aardappelgratin met feta en beetgare groene groenten met gekonfijte citroendressing. Genieten maar!

Ingrediënten

    Voor de rosbief

  • 1 kg rosbief
  • 4 el pinda's
  • 2 el sesamzaad
  • 2 el korianderzaad
  • 1 el komijnzaad
  • 1 el Fleur de Sel
  • 1 kl peperbol, zwarte
  • 2 el honing
  • 2 el boter
  • peper
  • Voor de zoete aardappelgratin

  • zout
  • 1200 g zoete aardappelen
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 ml lichte room, 20 procent
  • 4 takjes tijm
  • 100 g feta
  • 1 el boter
  • peper
  • Voor de groene salade

  • zout
  • 250 g groene asperges, kleintjes
  • 200 g sperziebonen
  • 100 g spinazie, jonge blaadjes
  • 100 g erwten, diepvries
  • 1 bosje koriander
  • ½ bosje munt
  • ½ gekonfijte citroen
  • 1 citroen
  • 1 sjalot
  • 1 el suiker
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Haal de rosbief 30 minuten op voorhand uit de koeling. Verwarm de oven voor op 200 °C. Kruid het vlees met peper en zout. Smelt 2 el boter in een pan (die ook in de oven mag) en bak de rosbief rondom mooi bruin. Haal van het vuur. Laat het vlees 15 minuten rusten.
  2. Voor de dukkah: rooster de pinda's 1 minuut in een antikleefpan, schep uit de pan. Rooster het sesamzaad, korianderzaad en komijnzaad 30 seconden in de pan. Doe de pinda's, sesamzaad, korianderzaad, komijnzaad, fleur de sel en de peperbollen in een vijzel en maal grof.
  3. Bestrijk de bovenkant van de rosbief met de honing. Strooi hierover de dukkah. Zet de rosbief 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Breng een pot gezouten water aan de kook. Schil de zoete aardappelen en snij ze in zo dun mogelijke plakjes. Kook de zoete aardappelschijfjes gedurende 6 minuten. Giet af.
  5. Haal de rosbief uit de oven en laat 20 minuten rusten onder aluminiumfolie. Laat de oven nog aanstaan voor de zoete aardappelgratin.
  6. Pers de knoflook en rits de blaadjes van de takjes tijm. Meng door de room. Vet een ovenschaal in met 1 el boter. Verdeel hierover de zoete aardappelschijfjes. Kruid met peper en zout en schenk de room in de ovenschaal. Verkruimel er de feta over en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Snij de schil van de gekonfijte citroen in hele fijne blokjes. Pers het citroensap. Doe het citroensap, de suiker, de gekonfijte citroenschil, de extra vierge olijfolie, peper en zout in een kommetje. Snij de sjalot fijn. Snij de munt en koriander fijn. Meng alles door de dressing.
  8. Snij het uiteinde van de asperges. Snij het steeltje van de sperziebonen weg. Breng een pot gezouten water aan de kook. Blancheer de asperges 2 minuten en schep uit het kookwater. Blancheer de sperziebonen 5-6 minuten en schep uit het kookwater. Blancheer ten slotte de erwten 2 minuten en giet af.
  9. Doe alle groene groenten in een grote schaal, giet er de dressing over en meng.
  10. Snij de rosbief in plakjes en schik op een schaal. Serveer samen met de zoete aardappelgratin en de groene groenten.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 1011.7 kcal
Koolhydraten 61.05 g
waarvan suikers 19.03 g
Vet 56.56 g
waarvan verzadigd 22.89 g
Proteïnen 62.65 g
Vezels 9.33 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin