Romige penne met groene asperges, spinazie en lente-ui

30 MIN
2 personen
Romige penne met groene asperges, spinazie en lente-ui

Het aspergeseizoen is er weer! Ik koos voor een klassiek Italiaans bordje met een twist van groene groenten en kruiden. De zachte vegan roomsaus perfect bij de knapperige groene asperges, de malse spinazie en de pittige lente-ui. Geniet!

Ingrediënten

  • 300 gr groene asperges
  • 100 gr spinazie
  • 1 citroen
  • 2 stengels lente-ui
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml haverroom
  • ½ blokje groentebouillon
  • 200 gr penne
  • olijfolie
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • snuifje chilivlokken
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de asperges. Spoel de asperges en leg minstens 5 min. in een ruime kom met koud water. Het zand dat eventueel nog aan de kopjes zit, zal zo naar de bodem zakken. Snijd het harde uiteinde eraf en snijd de asperges in 3.
  2. Leg de asperges (zie tip) in de ruime kookpot, laat zo’n 2 min. koken en haal de pot dan van het vuur. Laat de asperges nog zo'n 8-10 min. in het water garen tot de asperges beetgaar zijn. De gaartijd hangt uiteraard af van de dikte en de hoeveelheid asperges. Controleer of de asperges gaar zijn door er met een mesje in te prikken, of proef een stukje voor. Schep daarna de asperges uit de pot. Bewaar het water voor de pasta.
  3. Hak de spinazie grof. Pers de helft van de citroen en snijd de andere helft in partjes. Snipper de lente-ui fijn.
  4. Snipper de sjalot fijn en pers de knoflook. Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime pan op hoog vuur en fruit de sjalot en knoflook zo’n 2 min. Giet de room erbij en verkruimel de bouillon erover. Kruid met de Provençaalse kruiden en chilivlokken.
  5. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  6. Schep de spinazie mee in de roomsaus en laat slinken op middelhoog vuur. Voeg de asperges en het wit van de lente-ui toe. Schep goed om en laat nog even sudderen.
  7. Schep de pasta mee onder de saus en breng op smaak het citroensap, zout en zwarte peper. Schep goed om. Serveer de pasta met een partje citroen en werk af met het groen van de lente-ui. Smakelijk!
  8. TIP: Grill de groene asperges in een grillpan of rooster een kwartiertje in de oven op 180°C.