Romige pastagratin met broccoli, witte wijnsaus en citroen

25 MIN
2 personen
Romige pastagratin met broccoli, witte wijnsaus en citroen

Foodbagchef Isa: "Witte wijn, room, bouillon, citroen ... Met enkele ingrediënten tover je een veelzijdige saus op tafel. Serveer ook eens bij een stukje vis. Vervang de groentebouillon dan gewoon door visbouillon. Of meng er wat verse kruiden onder. Koken is spelen!"

Ingrediënten

  • 1 grote broccoli
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml room
  • ½ blokje groentebouillon
  • 200 gr volkoren penne
  • zout
  • zwarte peper
  • 50 gr geraspte kaas
  • 50 gr rucola
  • olijfolie

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de pasta en broccoli.
  2. Verdeel de broccoli in roosjes.
  3. Spoel de citroen en boen goed schoon. Rasp de schil.
  4. Saus: verhit een scheutje olijfolie in een steelpan en pers de knoflook erin. Fruit 2 min. op zacht vuur. Blus met de witte wijn en laat de alcohol even verdampen. Voeg de room toe en verkruimel de bouillon erbij. Laat sudderen op zacht vuur.
  5. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Voeg de laatste 5 min. de broccoliroosjes toe. Giet af, maar bewaar een kopje kookvocht. Schep de pasta en broccoli terug in de kookpot en overgiet met de saus. Schep door elkaar, tot alles bedekt is met een laagje saus. Voeg eventueel een scheut kookvocht toe om de pasta smeuïger te maken.
  6. Schep de geraspte kaas, citroenzeste en helft van de rucola (zie tip) onder de pasta. Graag gegratineerd? Meng de geraspte kaas dan niet door de pasta, maar schep de pasta over in een ovenschaal, bestrooi met de kaas en gratineer in de oven, tot er een goudbruin korstje ontstaat.
  7. Proef en breng verder op smaak met zout, zwarte peper en een kneep citroensap. Serveer met de rest van de rucola en werk af met een drizzle olijfolie en een draai van de pepermolen. Smakelijk!
  8. TIP: Ik meng de rucola graag deels door de warme pasta. Zo slinkt die zoals spinazie en heb je een mix van verschillende texturen.