Risotto met prei, spek en parmezaankoekje

35 MIN
2 personen
Risotto met prei, spek en parmezaankoekje

Gestoofde prei en krokant gebakken spek gaan heel goed samen, ze doen het dan ook uitstekend in deze originele risotto.

Ingrediënten

  • 2 stengels prei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 2 takjes tijm
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 60 g parmezaan
  • 130 g risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 1 el boter
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Kuis de prei en snij in ringen. Pers de knoflook. Snij de sjalot fijn. Rits de blaadjes van de takjes tijm. Los de kippenbouillon op in per persoon 175 milliliter heet water.
  3. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en voeg de spekblokjes toe en bak ze krokant. Schep de spekjes uit de pot, hou apart en voeg de prei, tijm, knoflook en sjalot toe. Laat 5 minuten garen op een zacht vuurtje.
  4. Bedek een bakplaat met bakpapier. Neem de helft van de parmezaan en maak er per persoon een hoopje van op het bakpapier. Zet de bakplaat 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  5. Verhoog het vuur onder de kookpot. Voeg de risottorijst toe en roerbak gedurende 2 minuten op hoog vuur tot de korrels glazig zijn. Giet de witte wijn erbij en laat volledig verdampen.
  6. Draai het vuur weer lager en voeg een pollepel kippenbouillon toe. Roer goed en voeg telkens een nieuwe pollepel kippenbouillon toe als de bouillon bijna verdampt is. Na ongeveer 20 minuten is de risottorijst gaar.
  7. Voeg de boter en de rest van de parmezaan toe en roer goed.
  8. Meng de spekjes door de risotto en kruid naar smaak met peper en zout.
  9. Serveer de risotto in diepe borden en werk af met het parmezaankoekje.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 979.64 kcal
Koolhydraten 62.18 g
waarvan suikers 7.39 g
Vet 57.64 g
waarvan verzadigd 31.68 g
Proteïnen 29.34 g
Vezels 6.61 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin