Risotto met krokante pancetta, champignon en pompoen

30 MIN
2 personen
Risotto met krokante pancetta, champignon en pompoen

Foodbagchef Isa: "Een risotto vraagt 20 minuutjes roerwerk, maar dat is het dan ook. Deze Italiaanse klassieker heeft soms een reputatie van moeilijk of riskant te zijn, maar dat is ie allesbehalve met onze instructies. Beloofd!"

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 125 gr risottorijst
  • ½ groentebouillonblokjes
  • 250 gr witte champignons
  • 100 gr pancetta
  • 200 gr pompoenblokjes
  • 50 gr Gran Moravia, of parmezaan
  • boter
  • olijfolie
  • snuifje nootmuskaat
  • ½ el Provençaalse kruiden
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snipper de sjalot fijn en pers de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een pot en fruit de sjalot en knoflook glazig op zacht vuur. Voeg de risottorijst toe en laat zo’n 2 min. meebakken, tot de rijst glazig is. Verkruimel de bouillon erover en voeg beetje per beetje wat water toe (reken zo’n 200 ml per persoon). Laat op zacht vuur sudderen en voeg, wanneer het water bijna is opgenomen, nog een pollepel toe. Ga zo door, tot de risotto net beetgaar is, ongeveer 15-20 min. Roer regelmatig goed door.
  2. Halveer intussen de champignons, grotere exemplaren snijd je in 4. Snijd de pancetta in reepjes. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de champignons en pancetta 5 min. op hoog vuur. Kruid met een snuifje zout en zwarte peper. Haal uit de pan.
  3. Verhit opnieuw scheut olijfolie in de pan en bak de pompoenblokjes 5 min. op middelhoog vuur (zie tip). Kruid met zout, zwarte peper en de nootmuskaat. Blus met een scheutje water (of restje wijn uit de koelkast), zet het deksel op de pan en laat 10 min. stoven, tot de pompoen zacht is.
  4. Meng, als de risotto bijna klaar is, een klont boter, de Gran Moravia en Provençaalse kruiden eronder. Schep ook de champignons, pancetta en pompoen eronder. Proef en breng verder op smaak met zout en zwarte peper.
  5. Serveer de risotto meteen, smakelijk!
  6. TIP: Je kan de pompoenblokjes ook eerst roosteren in de oven, zo'n 15 à 20 min. op 200°C.