Rijstschotel met misodressing, geroosterde paddenstoelen en pinda

35 MIN
2 personen
Rijstschotel met misodressing, geroosterde paddenstoelen en pinda

Foodbagchef Caroline: "Paddenstoelen en miso, die twee lijken voor elkaar gemaakt. Ze barsten beiden van de umamismaak. Ik rooster de paddenstoelen in de oven en zorg voor een frisse dressing om ze mee te overgieten. Aards, vol van smaak en toch ook fris. Veggie feest!"

Ingrediënten

  • 125 gr volkoren rijst
  • 250 gr oesterzwammen
  • 250 gr witte champignons
  • ½ rode chilipeper
  • 2 kl miso pasta
  • 25 ml sojasaus
  • 25 gr pinda's
  • zout
  • zwarte peper
  • 20 gr gember
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels lente-ui
  • 100 gr gesneden spitskool
  • 100 gr sojascheuten
  • olie
  • 1 el sesamolie
  • 1 kl suiker
  • 2 kl azijn

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  3. Scheur de oesterzwammen in reepjes. Snijd de champignons in 4, grotere exemplaren in 6. Hussel op de bakplaat door elkaar met een flinke scheut olie en kruid met zout en zwarte peper. Rooster 25 min. in de oven, schep halverwege om.
  4. Dressing: verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak de peper fijn. Schep de miso, chilipeper, sojasaus, suiker, (sesam)olie en azijn in een bokaal (met deksel). Draai het deksel op de bokaal en schudden maar.
  5. Rooster de pindanoten in een (wok)pan zonder vetstof. Hak grof.
  6. Rasp de gember tot je ongeveer 0,5 kl per persoon hebt. Pers de knoflook. Snijd de lente-ui in ringen. Houd het witte en groene deel gescheiden.
  7. Verhit een scheut olie in de (wok)pan en fruit de gember, het wit van de lente-ui en knoflook 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de spitskool en 2 el water per persoon toe en stoof 4 min. op hoog vuur, tot het water verdampt is. Voeg de gekookte rijst en sojascheuten toe en roerbak nog 2-3 min. Proef en breng verder op smaak met zout en zwarte peper.
  8. Schep de rijst in een kom (zie tip) en schik de geroosterde paddenstoelen erop. Druppel de dressing erover. Werk af met het groen van de lente-ui en de geroosterde pindanoten. Smakelijk!
  9. TIP: Wil je dit gerecht wat sjieker maken? Schep de rijst in een kommetje, zet er een bord bovenop en draai om. Schik hierop de champignons en toppings.