Rijstsalade met tonijn, boontjes, ei, tomaat en komkommer

25 MIN
2 personen
Rijstsalade met tonijn, boontjes, ei, tomaat en komkommer

Chef Isa: "Mijn versie van een salade niçoise. De basis ligt vast: vis, ei en groenten. Maar hoe je je salade niçoise precies samenstelt, mag je helemaal zelf kiezen. Zo hebben heel wat streken, koks en families aan de Côte d'Azur hun eigen (geheime) recept."

Ingrediënten

  • 125 gr volkoren rijst
  • 200 gr prinsessenboontjes
  • 2 eieren
  • ½ rode ui
  • 1 mini-komkommer
  • 1 tomaat
  • 10 gr peterselie
  • 10 gr basilicum
  • 100 gr tonijn uit blik
  • olijfolie
  • scheutje witte wijnazijn
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Laat zoveel mogelijk afkoelen.
  2. Breng een pot met gezouten water aan de kook voor de boontjes. Maak de boontjes schoon door de harde uiteinden eraf te snijden. Kook in 5-6 min. beetgaar, schep uit het water met een schuimspaan (gebruik het water ook voor het ei) en laat vervolgens schrikken onder koud water.
  3. 'Crumble' van ei: kook de eieren 8 min. in het water van de boontjes. Spoel onder koud water. Pel en hak fijn (zie foto).
  4. Snijd de ui in dunne ringen (zie tip), de komkommer met een dunschiller in linten en de tomaat in dunne parten. Hak de peterselie en het basilicum fijn.
  5. Dressing: meng de fijngehakte verse kruiden met 1 el olijfolie per persoon, de witte wijnazijn, een snuif zout en zwarte peper.
  6. Meng de rijst, boontjes, ui, komkommer, tomaat met de dressing. Proef en breng verder op smaak met zout en zwarte peper. Verdeel de tonijn (uitgelekt) met je handen in stukken en schik op de salade. Werk af met de 'crumble' van ei. Smakelijk!
  7. TIP: Besprenkel de ui met wat witte wijnazijn. Zo wordt die mooi rozig, friszuur en makkelijker verteerbaar.