Rijst met geroosterde bloemkool, linzen en kruidendressing

40 MIN
2 personen
Rijst met geroosterde bloemkool, linzen en kruidendressing

Foodbagchef Caroline: "Ik liet me inspireren door mujadara, een heerlijk gerecht uit het Midden-Oosten met rijst, linzen en gekaramelliseerde ui. Ik voeg nog extra smaakmakers toe, zoals geroosterde bloemkool, rozijnen en een frisse citroen-kruidendressing."

Ingrediënten

  • 2 gele uien
  • 100 gr stoofselder
  • 50 gr groene linzen
  • ½ blokje groentebouillon
  • 1 kleine bloemkool
  • 2 kl shoarmakruiden
  • 15 gr pijnboompitten
  • 125 gr witte rijst
  • 50 gr rozijnen
  • ½ citroen
  • 10 gr bladpeterselie
  • 10 gr koriander
  • olijfolie
  • 1 kl komijn
  • 1 kl suiker
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snipper 1/4 van de ui fijn, snijd de rest in halve ringen. Snijd de selder in blokjes.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot en stoof de fijngesnipperde ui en selder 2 min. op middelhoog vuur. Spoel de linzen en voeg toe, samen met 500 ml water per persoon. Verkruimel de groentebouillon erbij en voeg de komijn (optioneel) toe. Breng aan de kook en laat 15 min. pruttelen. Voeg in stap 6 de rijst nog toe.
  4. Verdeel de bloemkool in roosjes (zie tip) en hussel op de bakplaat door elkaar met 1,5 el olijfolie per persoon, de shoarmakruiden, zout en zwarte peper. Rooster 20 min. in de oven en schep halverwege om.
  5. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de uiringen, tot ze beginnen te karamelliseren. Voeg de pijnboompitten toe en laat kort meebakken. Kruid met zout en zwarte peper.
  6. Voeg de rijst toe aan de linzen en laat samen nog 12 min. garen. Roer regelmatig om. Roer de laatste 2 min. ook de rozijnen door de rijst.
  7. Kruidendressing: spoel de citroen en boen goed schoon. Rasp de schil en pers het sap. Hak 3/4 van de peterselie en koriander grof. Mix, met een staafmixer of blender, het citroensap, de -zeste, de grofgehakte kruiden, 1,5 el olijfolie per persoon, de suiker en 1 el water per persoon tot een dressing. Proef en breng verder op smaak met zout en zwarte peper.
  8. Controleer of de linzen en rijst gaar zijn. Giet af. Kruid met zout en zwarte peper. Schep op een grote schaal en schik de gekaramelliseerde ui en pijnboompitten erop. Schik de geroosterde bloemkool errond. Druppel de kruidendressing erover. Werk af met de rest van de verse kruiden. Zet de schaal in het midden van de tafel en tast toe. Smakelijk!
  9. TIP: De binnenste bladeren van de bloemkool kan je ook gebruiken. Rooster mee met de bloemkool in de oven, heerlijk!