Rijst met broccoli en munt-misopesto, tofublokjes, komkommer en sesamzaad

35 MIN
2 personen
Rijst met broccoli en munt-misopesto, tofublokjes, komkommer en sesamzaad

Foodbagchef Sofie: "Deze variant op klassieke pesto is verslavend lekker. Miso, cashewnoten, Thais basilicum en koriander vormen samen een romige en frisse smaakbom die perfect past bij rijst en gewokte broccoli. Een heerlijke combinatie en een tikkeltje onverwacht."

Ingrediënten

  • 125 gr volkoren rijst
  • 1 komkommer
  • 1 el sesamolie
  • 10 gr sesamzaad
  • 250 gr tofu
  • 25 gr cashewnoten
  • 1 el misopasta
  • 10 gr Thais basilicum
  • 10 gr koriander
  • ½ limoen
  • 1 kleine broccoli
  • zout
  • zwarte peper
  • olie
  • olijfolie
  • scheutje natuurazijn
  • 1 el maïszetmeel
  • 1 el honing of zoetstof
  • snuifje chilivlokken

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  2. Komkommersalade: snijd de komkommer in plakjes. Breng op smaak met de helft van de sesamolie, een flinke scheut azijn, zout en zwarte peper.
  3. Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een ruime (wok)pan zonder vetstof. Schep in een diepe kom.
  4. Wikkel de tofu in keukenpapier of een schone handdoek, zet er een gewicht op en laat uitlekken. Meng het maïszetmeel met zout en zwarte peper. Snijd de tofu in blokjes van 2 cm en wikkel door het maïszetmeel tot elk stukje met een dun laagje bedekt is.
  5. Verhit de rest van de sesamolie en een flinke laag neutrale olie in de (wok)pan. Frituur de tofu in 8-10 min. goudbruin op middelhoog vuur. Keer regelmatig om. Laat eventueel nog wat langer frituren voor extra krokante blokjes. Zet het vuur uit en giet de zoetstof erover. Schep over in de kom met sesamzaad en hussel door elkaar. Airfryer? Bak 10 min. op 200°C graden.
  6. Pesto: rooster de cashewnoten goudbruin in een pan zonder vetstof. Mix, met een blender of staaf mixer, de cashewnoten met de miso pasta, het Thais basilicum, de koriander (ook de steeltjes, maar houd enkele blaadjes apart voor de afwerking) en aangegeven hoeveelheid olijfolie tot een gladde pesto. Proef en breng verder op smaak met een flinke kneep limoensap en zwarte peper (zie tip).
  7. Verdeel de broccoli in roosjes, ook de steel kan je schillen en in stukken snijden. Maak de roosjes klein genoeg want ze worden niet voorgekookt. Verhit opnieuw een scheut olie in de (wok)pan en roerbak de broccoli 5-7 min. op middelhoog vuur. Voeg de rijst (uitgelekt) toe en bak samen nog 1-2 min. Voeg de pesto toe. Proef en breng verder op smaak met een kneepje limoensap, zout en zwarte peper.
  8. Serveer de rijst en broccoli met de tofublokjes en komkommersalade. Werk af met de rest van de kruiden en wat chilivlokken naar smaak. Smakelijk!
  9. TIP: Extra zout is niet nodig: miso is al zout. Restje over? Miso blijft tot een jaar lang goed, verkleuring doet niets af aan de smaak. Bewaar luchtdicht in de koelkast en gebruik in rijst voor extra umami.