Quiche met spek, broccoli en witloofsalade

35 MIN
2 personen
Quiche met spek, broccoli en witloofsalade

Een culinair wist-je-datje: het woord 'quiche' is afgeleid van het Duitse woord 'kuchen'. In het lokale dialect wordt dat 'kischen'. De oorsprong van de quiche gaat zelfs terug naar de middeleeuwen. Een lekker stukje geschiedenis dus!

Ingrediënten

  • 1 broccoli
  • 4 eieren
  • 250 ml melk
  • 1 el mosterd
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 vel kruimeldeeg
  • 100 gr spekreepjes
  • 2 stronkjes witloof
  • 1 sjalot
  • 2 el olijfolie
  • ½ kl honing
  • 1 el witte wijnazijn
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Breng een pot met gezouten water aan de kook voor de broccoli. Verdeel de broccoli in kleine roosjes en kook ze 4 min. Giet af en laat goed uitlekken.
  2. Breek de eieren in een mengkom. Klop ze samen met de melk, de helft van de mosterd en de helft van de geraspte kaas los. Voeg een snuif zout en flink wat zwarte peper toe.
  3. Rol het kruimeldeeg open (laat het bakpapier zitten) en schik het deeg in een taartvorm (zie tip). Prik enkele ondiepe gaatjes in de bodem met een vork (zie tip). Strooi de rest van de kaas op de bodem, schik er de spekreepjes en broccoli op en overgiet met de eimengeling. Zet 20-25 min. in de oven, tot de quiche mooi gestold is en bovenaan goudbruin kleurt.
  4. Witloofslaatje: verwijder de bittere, harde kern uit het witloof en snipper het witloof fijn. Snipper ook de sjalot fijn. Meng de olijfolie, de rest van de mosterd, honing en witte wijnazijn in een kom en schep het witloof en de sjalot eronder. Kruid met zout en zwarte peper.
  5. Haal de quiche uit de oven, laat 5 min. rusten en snijd dan in parten. Serveer met de witloofsalade. Smakelijk! Restjes over? Die zijn morgen éxtra lekker.
  6. TIP: Een wakke bodem? Liever niet. Gebruik daarom bij voorkeur een metalen bakvorm. Wij strooien ook wat kaas op de bodem als extra buffer. Tijd over? Bak het deeg dan eerst blind met bakbonen.