Puree parmentier met kaassaus, gehakt en amandelschilfers

40 MIN
2 personen
Puree parmentier met kaassaus, gehakt en amandelschilfers

Hachis parmentier is een klassieker uit de Franse keuken. We gaan voor een combinatie van kool, kaassaus en puree. Oftewel: een warme knuffel in een ovenschaal.

Ingrediënten

  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 1 gele ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr rund-varkensgehakt
  • 1 spitskool
  • 500 ml melk (+ scheutje extra)
  • 50 gr geraspte kaas
  • 25 gr amandelschilfers
  • olijfolie
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • snuifje nootmuskaat
  • 1 kl mosterd
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet). Kook in 15-20 min. gaar. Zorg voor voldoende gezouten water, want de kool gaat er straks ook nog bij.
  2. Snipper de ui fijn en pers de knoflook. Verhit een scheutje olie in een pan en stoof de ui op middelhoog vuur in 3 min. glazig. Zet vervolgens het vuur hoger, voeg het gehakt en knoflook toe en bak 6 min. rul door het met een spatel of vork in stukken te prakken. Kruid met zout en zwart peper.
  3. Verwarm intussen de oven voor op 200°C, bij voorkeur op grilstand (zie tip).
  4. Hak de kool fijn (reken zo'n 200g per persoon) en voeg de laatste 2 min. toe aan het kokende water bij de aardappelen.
  5. Kaassaus: begin met een roux. Smelt de boter in een pot. Voeg de bloem toe en laat opdrogen onder voortdurend roeren. Zet het vuur niet te hoog zodat de roux niet kan aanbranden. Van zodra je koekjes begint te ruiken en je bloem met de boter bindt tot kleine korreltjes, is de roux klaar. Giet er al roerend met een garde de melk bij. Blijf goed roeren tot de saus begint te dikken. Kruid met de mosterd, nootmuskaat, zout en zwarte peper. Meng er de helft van de kaas door en laat die smelten terwijl je blijft roeren.
  6. Giet de aardappelen en kool af en stamp, samen met een scheutje melk, tot een smeuïge puree. Kruid met nootmuskaat, zout en zwarte peper.
  7. Neem een ovenschaal en schep het gehakt erin. Overgiet met de kaassaus en schik daarna de puree erop. Werk af met de amandelschilfers en de rest van de kaas. Gratineer 15 min. in de oven voor een krokant korstje. Smakelijk!
  8. TIP: We geven de puree in de oven nog een lekker korstje, maar da's geen must. Rooster de amandelschilfers dan in de pan en meng alle kaas door de saus. Je kan de schotel ook de dag erna opwarmen in de oven, 20-25 min. op 180°C.