Pruimentaart

125 MIN
6 porties
Pruimentaart

Pak uit met een zelfgemaakte taart met heerlijk sappige pruimen en verrassende pistaches. De banketbakkersroom maakt van deze pruimentaart pure verwennerij.

Ingrediënten

  • 1 kg pruim, in kwartjes
  • 50 g pistachenoten, grof gehakt
  • 15 g amandelpoeder
  • 10 g tagatesse
  • Voor het gistdeeg

  • 250 g bloem
  • 20 g gist, vers
  • 30 g eieren
  • 12 g tagatesse
  • 100 g boter, in blokjes
  • 100 ml water, lauw
  • 1 snufje zout
  • Voor de banketbakkersroom

  • ½ l melk
  • 3 eieren
  • 45 g maïszetmeel
  • 50 g tagatesse
  • 1 vanillestokje

BEREIDING

    Het gistdeeg

  1. Los de gist op in lauw water.
  2. Leg de bloem op een werkvlak en maak een kuiltje. Doe hierin de opgeloste gist en meng dit beetje bij beetje onder de bloem. Voeg dan pas het ei, de tagatesse, het zout en de boter toe en kneed dit tot een homogeen geheel.
  3. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 60 minuten rusten in de koelkast.
  4. De banketbakkersroom

  5. Breng de melk aan de kook, samen met de tagatesse, het vanillestokje en het merg.
  6. Mix het maiszetmeel met de eieren tot een gladde, klontervrije massa.
  7. Giet de gekookte melk langzaam bij het eimengsel, en blijf goed roeren.
  8. Laat afkoelen, luchtdicht afgedekt met vershoudfolie.
  9. Breng dit mengsel terug aan de kook, en laat 1 minuut doorkoken.
  10. De vulling

  11. Verwarm de oven voor op 160°C.
  12. Rol het deeg uit tot ongeveer 3 millimeter en bekleed hiermee een beboterde bakvorm. Snijd de overtollige randjes af en prik gaatjes in de bodem met een vork.
  13. Meng de amandelpoeder met de tagatesse onder 125 gram banketbakkersroom en bedek hiermee de bodem van de taart.
  14. Verdeel hierop de kwartjes pruimen dakpansgewijs.
  15. Bak de taart 45 minuten gaar. Laat even afkoelen en werk af met de pistachenoten.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 557.52 kcal
Koolhydraten 70.95 g
waarvan suikers 17.8 g
Vet 24.92 g
waarvan verzadigd 11.32 g
Proteïnen 15.05 g
Vezels 7.07 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin