Provençaalse worst met veldslastoemp, Leffe en Luikse siroop

40 MIN
2 personen
Provençaalse worst met veldslastoemp, Leffe en Luikse siroop

Foodbagchef Isa: "De inspiratie voor dit bordje komt van over de plas. 'Bangers and mash' is een Britse klassieker met worst, puree en een rijke vleesjus. Ik gebruik twee Belgische producten om dit stukje traditie te evenaren: Leffe bruin en Luikse siroop. Enjoy!"

Ingrediënten

  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 1 wortel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 gele ui
  • 250 gr witte champignons
  • 300 gr Provençaalse worst
  • ½ flesje Leffe bruin
  • zout
  • zwarte peper
  • ½ blokje runderbouillon
  • 50 gr veldsla
  • 1 el Luikse siroop
  • boter
  • ½ kl maïszetmeel
  • scheutje melk
  • snuifje nootmuskaat

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd de aardappel en wortel in stukken van zo’n 2 cm (schillen hoeft niet) en zet in een kookpot net onder water met een snuif zout. Leg de knoflook (gepeld) mee in het water. Kook in 15-20 min. gaar.
  2. Snijd de ui in halve ringen en champignons in dunne plakjes.
  3. Smelt een flinke klont boter in een pan. Duw de Provençaalse worst in stukjes uit het velletje en bak samen met de champignons in 5-7 min. goudbruin op hoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper en haal uit de pan.
  4. Smelt indien nodig een nieuwe klont boter in de pan en bak de ui 7-10 min. op middelhoog vuur, tot de ui goudbruin kleurt en licht karamelliseert. Meng ondertussen het maïszetmeel met 50 ml water. Blus de ui vervolgens met de Leffe en verkruimel de bouillon over de pan. Voeg ook het maïszetmeel toe (zie tip). Laat 10 min. pruttelen op zacht vuur.
  5. Giet ondertussen de aardappel, wortel en knoflook af. Stamp, samen met een klont boter en een scheut melk tot een smeuïge puree. Schep de veldsla eronder en laat slinken. Kruid met de nootmuskaat, zout en zwarte peper.
  6. Meng de Luikse siroop door de uiensaus en voeg de worst en champignons opnieuw toe.
  7. Serveer de worst met de uiensaus en veldslastoemp. Smakelijk!
  8. TIP: Het klinkt een beetje gek, maar voeg een scheutje sojasaus toe aan de pan. Dat verbindt alle smaken mooi met elkaar.