Preistoemp met rivierkreeftstaartjes, zachtgekookt eitje en bieslook

30 MIN
2 personen
Preistoemp met rivierkreeftstaartjes, zachtgekookt eitje en bieslook

Dit bord is een mooi samenspel van een zachtgekookt eitje, frisse tomatensalade en smeuïge puree. De rivierkreeftjes zijn de ultieme finishing touch. Etentje gepland? Dan is dit jouw eenvoudig en stressvrij entertaingerecht.

Ingrediënten

  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 1 prei
  • 10 gr bieslook
  • 100 gr zure room
  • 2 eieren
  • 2 tomaten
  • 100 gr rivierkreeftstaartjes
  • olijfolie
  • scheutje witte wijnazijn
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet, maar mag). Zet ze net onder water met een snuif zout en kook in zo'n 15-20 min. gaar.
  2. Snijd ondertussen de prei overlangs in vier en hak fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de prei 5 min. op zacht vuur, tot die mooi zacht is. Kruid met zout en zwarte peper.
  3. Snipper de bieslook fijn. Breng een kleine pot met water aan de kook voor de eieren.
  4. Giet de aardappelen af en stamp ze samen met de zure room tot een smeuïge puree. Schep er ook de prei en 3⁄4 van de bieslook onder. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Houd warm.
  5. Kook het ei ongeveer 5 min. Het eigeel mag nog lopend zijn (zie tip). Laat afkoelen en pel.
  6. Snijd de tomaten in partjes. Schep ze om met de rest van de bieslook, een scheutje olijfolie, de witte wijnazijn en een snuif zout en zwarte peper.
  7. Schep de stoemp op de borden, maak er een kuiltje in en lepel er de rivierkreeftstaartjes op. Leg het ei op de stoemp en snijd in twee. Kruid met een beetje fleur de sel of wat zout. Serveer met de tomatensalade. Smakelijk!
  8. TIP: Onderzoek bevestigt: eieren bewaren beter in de koelkast. Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast. Aha!