Pompoenrisotto met scampi en een vleugje citroen

45 MIN
2 personen
Pompoenrisotto met scampi en een vleugje citroen

Met risotto kan je alle seizoenen en kanten op. Deze winterversie met pompoen kleurt prachtig oranjegeel door smaakvolle paella-kruidenmix. De citroenzeste op het einde is optioneel, maar wel overheerlijk!

Ingrediënten

  • 1 butternut pompoen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 gele ui
  • 2 stengels lente-ui
  • 190 gr risottorijst
  • ½ blokje groentebouillon
  • 18 scampi
  • ½ citroen
  • 2 kl paella-kruidenmix
  • 80 gr Gran Moravia (of parmezaan)
  • boter
  • olijfolie
  • snuifje chilivlokken
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 220°C en bedek 2 bakplaten met bakpapier. Snijd de pompoen in blokjes van 2 cm (schillen hoeft niet). Schik op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, zout en zwarte peper. Pers de knoflook erbij en hussel door elkaar.
  2. Snipper de ui en het wit van de lente-ui fijn (bewaar het groen voor stap 6). Smelt een klontje boter op middelhoog vuur in een pot of braadpan. Fruit de ui, lente-ui en risottorijst zo’n 2 min. Verkruimel de bouillon eroverheen en voeg beetje per beetje wat water toe (reken zo’n 200 ml per persoon). Laat sudderen op zacht vuur en voeg, wanneer het water bijna is opgenomen, nog een scheutje toe. Ga zo 15-20 min. door, tot de risotto net beetgaar is. Roer regelmatig goed door.
  3. Rooster intussen de pompoenblokjes zo'n 15-20 min. in de oven, tot ze beetgaar zijn.
  4. Snijd de scampi's vanaf het midden in de lengte door, zodat het staartje heel blijft (zie tip). Marineer met wat olijfolie en chilivlokken (let op, pikant!) en schik op de tweede bakplaat. Schuif 5-8 min. bovenaan in de oven, tot ze mooi gaar en roze zijn.
  5. Spoel de citroen en boen goed schoon. Rasp de schil van de citroen. Snijd het groen van de lente-ui in fijne ringen.
  6. Kruid de risotto met de paellamix en een kneep citroensap. Voeg de Gran Moravia toe en roer om. Voeg optioneel ook een klontje boter toe voor een extra smeuïg resultaat. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  7. Schep de risotto in een diep bord en schik de pompoenblokjes en gekrulde scampi erbovenop. Werk af met de citroenzeste en de lente-ui. Smakelijk!
  8. TIP: Als je de scampi half doorsnijdt, krullen ze mooi in de oven! Geen zin in dat extra werkje? Laat dan lekker achterwege.