Plaattaart met gerookte zalm, prei en yoghurt

35 MIN
2 personen
Plaattaart met gerookte zalm, prei en yoghurt

Foodbagchef Claire: "Is het een quiche? Is het een pizza? Neen, dat is het niet. Het is een snelle tusseninvariant. Je tovert hem zo op tafel voor je hongerige kroost. En hij doet het ook geweldig als entertaingerecht."

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 1 stengel prei
  • 1 gele biet
  • 1 vel bladerdeeg
  • 10 gr sesamzaad
  • 100 gr gerookte zalm
  • 50 gr rucola
  • 125 gr Griekse yoghurt
  • olijfolie
  • balsamico-azijn
  • 1 kl honing
  • 1 eigeel
  • rode wijnazijn
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte, zie tip).
  2. Snijd de helft van de rode ui en de prei in ringen van 1 cm. Schil de biet en snijd in blokjes van 0,5 cm. Verhit een scheutje olijfolie op middelhoog vuur en fruit allen zo'n 5 min. De groenten hoeven niet volledig gaar te zijn. Kruid met zout en zwarte peper. Voeg op het einde een scheutje balsamico en honing toe.
  3. Rol intussen het bladerdeeg met bakpapier uit op een bakplaat en prik met een vork gaatjes in de onderkant. Bestrijk de randen met het losgeklopt ei of wat melk. Spreid de groenten op het bladerdeeg en werk de randen af met sesamzaad en grof zout. Rooster 20-25 min. in de oven.
  4. Snijd de rest van de rode ui in dunne ringen. Hussel door elkaar met een scheutje rode wijnazijn en zout. Optioneel: overgiet met kokend water uit de waterkoker om de uiringen licht te garen.
  5. Scheur de zalm in stukken. Werk de rucola op met een scheutje olijfolie, balsamicoazijn, zout en zwarte peper.
  6. Werk de plaattaart af met enkele toefjes (of 'quenelles') yoghurt, de zalm, rode ui en rucola. Smakelijk!
  7. TIP: Gebruik hete lucht (180°C) als je meerdere bakplaten tegelijk gebruikt, maar eentje per keer boven- en onderwarmte blijft ideaal voor bladerdeeg.