Pita kip souvlaki, harissa-bloemkool en tahinsaus

45 MIN
2 personen
Pita kip souvlaki, harissa-bloemkool en tahinsaus

Foodbagchef Caroline: "Kip souvlaki is gemarineerde, gegrilde kip op een stokje. Ik serveer ze met zalige harissa-bloemkool en een fris citroen-tahinsausje. Zet alles in het midden op tafel of vul de pita's al vooraf. Lekker wordt het sowieso!"

Ingrediënten

  • 300 gr kippendij
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kl shoarmakruiden
  • 1 kleine bloemkool
  • ½ rode ui
  • ½ citroen
  • 2 kl harissa pasta
  • 4 pitabroodjes
  • 2 el tahin
  • 2 el olijfolie
  • olie
  • 1 el appelazijn
  • 1 kl suiker
  • 1 kl honing
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de kip in hapklare stukken. Pers de helft van de knoflook. Meng 1 el olijfolie per persoon met de shoarmakruiden, geperste knoflook, zout en zwarte peper. Meng de kippenblokjes met de marinade. Zet in de koelkast.
  3. Verdeel de bloemkool in roosjes (zie tip). Hussel op de bakplaat door elkaar met olie, zout en zwarte peper. Leg de rest van de knoflook (ongepeld) erbij. Rooster 15 min. in de oven.
  4. Gepekelde ui: breng 500 ml water aan de kook. Snijd de ui in ringen en overgiet met het water. Laat 2 min. trekken en giet af. Meng de ui met de (appel)azijn, suiker en een snuifje zout. Laat marineren.
  5. Harissa-glaze: spoel de citroen en boen goed schoon. Rasp de schil. Meng de harissa (let op: pikant) met de honing, een scheutje olie en de citroenzeste.
  6. Haal de bloemkool uit de oven en bestrijk met de harissa-glaze. Haal de knoflook van de bakplaat. Rooster opnieuw 15 min. in de oven. Laat de laatste 5 min. de pitabroodjes mee opwarmen op een rooster in de oven.
  7. Rijg de gemarineerde kip op een satéstokje. Halveer de citroen. Verhit een pan en bak de kipspiesjes 10 min. op middelhoog vuur. Leg de citroen met de snijkant naar beneden mee in de pan, laat 5 min. meebakken.
  8. Citroen-tahinsaus: haal de geroosterde knoflook uit de schil en plet met een vork. Meng de tahin met de geplette knoflook en pers de (gebakken) citroen erbij. Let op, warm! Kruid met zout en zwarte peper. Leng eventueel aan met een scheutje warm water.
  9. Serveersuggestie: neem een grote schaal en schik daar de pitabroodjes, kipspiesjes, geroosterde bloemkool, gepekelde ui en citroen-tahinsaus op. Stel zelf je pita samen aan tafel. Of snijd de pitabroodjes open en schik er stukjes kip en bloemkool in. Drizzle de citroen-tahinsaus erover en werk af met de gepekelde ui. Smakelijk!
  10. TIP: De binnenste bladeren van de bloemkool kan je ook roosteren, ze worden lekker knapperig. Schik naast de bloemkool op de bakplaat.