Penne met chorizo, spek en tomatensaus

40 MIN
2 personen
Penne met chorizo, spek en tomatensaus

Voor ons is dit dé huidlige graal onder de pasta's. Toen we bij spaghettirestaurant Bavet de huisspecialiteit 'The Holy Grail' bestelden, waren we na één hap in de zevende hemel. Met deze doe-het-zelfversie evenaren we het origineel, echt waar.

Ingrediënten

  • 2 wortelen
  • 100 gr stoofselder
  • 100 gr gerookt spek
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gr chorizo
  • 400 gr tomatenpulp
  • 200 gr penne
  • 1 el srirachasaus
  • 1 el mayonaise
  • 25 gr gefrituurde uitjes
  • 50 gr rucola
  • olijfolie
  • snuifje Provençaalse kruiden
  • scheutje melk
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd de wortel en selder in blokjes van 0,5 cm (schillen hoeft niet). Snijd het spek in reepjes. Snipper de sjalot fijn en pers de knoflook.
  2. Verhit een scheutje olie in een diepe pan of pot en bak het spek aan op hoog vuur. Voeg na 1-2 min. de wortel, selder, sjalot en knoflook toe en roer om. Laat 5-7 min. stoven. Kruid met Provençaalse kruiden, (een beetje) zout en zwarte peper.
  3. Snijd intussen de chorizo in repen van 0,5-1 cm. Verhit een tweede pan op het vuur en bak 1-2 min. aan. Zet het vuur uit en voeg de helft van de chorizo bij het spek en de groenten. Houd de rest in de pan voor later.
  4. Voeg de tomatenpulp toe aan de gestoofde groenten. Giet ook een scheut water en een scheut melk erbij (zie tip). Laat nog 15 min. pruttelen op zacht vuur met een deksel op de pot. Roer regelmatig even om. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  5. Zet een ruime pot lichtgezouten water op het vuur voor de pasta. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  6. Meng intussen de mayonaise met de srirachasaus.
  7. Geef de pan met de rest van de chorizo op het einde opnieuw wat warmte op middelhoog vuur om af te werken.
  8. Giet de pasta af. Schep de pasta opnieuw in de pot en voeg de groentensaus toe. Meng goed door elkaar.
  9. Verdeel de pasta over de borden. Besprenkel met wat srirachamayo (opgelet: pikant!) en werk af met de gefrituurde uitjes, wat krokante chorizo en rucola. Smakelijk!
  10. TIP: Een scheutje melk zorgt voor een mildere smaak van de saus, maar is geen must. Je kan gerust ook een scheutje room gebruiken.