Pastinaakstoemp met zalm en beurre blanc

50 MIN
4 personen
Pastinaakstoemp met zalm en beurre blanc

Stoemp kan ook verfijnd zijn! Zoals in dit gerecht, waarbij er pastinaak en lekker veel kruiden bij de stoemp wordt gedaan, met daarbij zalm en beurre blanc

Ingrediënten

  • 4 zalmfilet
  • Voor de pastinaakstoemp

  • 400 g aardappelen, geschild en in stukken
  • 3 pastinaken, geschild en in blokjes
  • 1½ bussel dragon, fijngehakt
  • 1½ bussel kervel, fijngehakt
  • 3 takjes peterselie, fijngehakt
  • 1½ bosje bieslook, fijngehakt
  • 1 ei
  • 80 ml melk
  • 50 g boter
  • Voor de saus

  • 150 ml witte wijn
  • 150 ml wittewijnazijn
  • 2 sjalotten, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 laurierbladeren
  • 3 takjes tijm
  • 10 peperbollen
  • 40 ml room
  • 80 g boter, in stukjes
  • ½ citroen, geperst
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Doe de wijn, 200 milliliter water en de wijnazijn in een hoge pan. Doe er sjalot, knoflook, laurier, tijm en peperbollen bij. Breng aan de kook en laat zachtjes tot één derde inkoken.
  2. Schenk een beetje van dit kooksel over in een sauspan (de rest kan je bijhouden voor een volgende keer). Voeg er de room aan toe en laat zachtjes koken. Doe er één voor één de stukjes boter bij. Roer met een garde tot de boter smelt. Giet er het citroensap bij. Kruid af met peper en zout en zet de saus even opzij.
  3. Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
  4. Stoof ondertussen al roerend de pastinaak in een klontje gram boter. Giet er na 10 minuten water bij tot de groenten voor de helft onder staan. Laat afgedekt 5 minuten garen. Doe er de kruiden bij. Haal het deksel eraf en wacht tot al het water opgenomen is.
  5. Giet de aardappelen af en doe ze bij de groenten. Plet de aardappelen met een vork. Schenk er de melk, een ei en de rest van de boter bij. Roer goed om. Kruid af met peper en zout.
  6. Kruid de zalmfilets met peper en zout. Bak ze gaar aan beide kanten in olijfolie.
  7. Schep wat van de puree op een bord en leg hierop de vis. Overgiet met de botersaus.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 918.72 kcal
Koolhydraten 48.33 g
waarvan suikers 2.49 g
Vet 59.38 g
waarvan verzadigd 25.29 g
Proteïnen 38.17 g
Vezels 9.63 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin