Pasta met boerenkoolpesto, pompoen en knoflookkruim

35 MIN
2 personen
Pasta met boerenkoolpesto, pompoen en knoflookkruim

Foodbagchef Eva: "Ik maak een verrukkelijke winterse vegan versie van je favoriete pasta pesto. Walnoten en boerenkool vormen de basis voor de saus. De vegan prmzn zorgt voor een kaassmaakje in het krokante knoflookkruim. Lekker!

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 100 gr boerenkoolbladeren
  • ½ citroen
  • 50 gr walnoten
  • 10 gr basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gr cappelini pasta
  • zout
  • zwarte peper
  • 12 gr vegan prmzn
  • olijfolie
  • 1 kl paprikapoeder

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de boerenkool en pasta.
  2. Snijd de pompoen in blokjes van 2-3 cm (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met een scheut olijfolie, het paprikapoeder, zout en zwarte peper. Rooster 20-25 min. in de oven.
  3. Verwijder de harde nerven van de boerenkool en hak grof. Blancheer de boerenkool 3-4 min. in het kokende water. Schep eruit en spoel meteen onder ijskoud water, zo blijft de boerenkool frisgroen. Bewaar het kookwater voor de pasta.
  4. Pesto: spoel de citroen en boen goed schoon. Rasp de schil en pers de citroen. Hak de walnoten grof en rooster in een pan zonder vetstof. Mix, met een staaf mixer, blender of hakmolen, de boerenkool, helft van de walnoten, het basilicum (ook de steeltjes), de helft van de knoflook (gepeld) en een flinke scheut olijfolie, tot een grove pesto. Proef en breng verder op smaak met een scheutje citroensap, zout en zwarte peper.
  5. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet af, maar bewaar een kopje kookvocht.
  6. Knoflookkruim: verhit een scheutje olijfolie in een pan en pers de rest van de knoflook erin. Schep de rest van de walnoten en vegan prmzn erbij. Bak 3-4 min., tot de aroma's vrijkomen. Proef en breng verder op smaak met de citroenzeste, zout en zwarte peper (zie tip).
  7. Meng de pasta met de pesto en het opzij gehouden kookvocht. Meng, tot elke sliert pasta een laagje pesto heeft. Controleer of de pompoen goudbruin en gaar is. Serveer een flinke schep van de pasta pesto met de geroosterde pompoen en werk af met het knoflookkruim. Smakelijk!
  8. TIP: Zin in een pittige afwerking? Voeg dan wat chilivlokken toe aan het knoflookkruim.