Panzanella met varkensgebraad, mozzarella, tomaat en basilicum

30 MIN
2 personen
Panzanella met varkensgebraad, mozzarella, tomaat en basilicum

Panzanella is oorspronkelijk een salade bedoeld om oude restjes brood op te maken. Intussen is het een vaste waarde in de Italiaanse- én onze keuken. We maken er een volwaardige zomermaaltijd van met plakjes varkensgebraad.

Ingrediënten

  • 2 mini ciabatta's
  • 3 tomaten
  • 1 rode ui
  • 10 gr basilicum
  • 125 gr mozzarella
  • 1 el kappertjes
  • 50 gr slamengeling
  • 200 gr varkensgebraad (gaar en in plakjes gesneden)
  • olijfolie
  • scheutje balsamicoazijn
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Scheur de ciabatta in hapklare stukken en hussel op de bakplaat door elkaar met een scheut olijfolie, zout en zwarte peper. Rooster ongeveer 5 min. in de oven, tot het brood krokant is en goudbruin kleurt.
  3. Snijd intussen de tomaat in partjes (zie tip) en de ui in halve ringen. Hak het basilicum fijn (bewaar enkele blaadjes voor de afwerking). Scheur de mozzarella met je handen in stukken. Laat de kappertjes uitlekken.
  4. Meng het brood, de tomaat (ook het vrijgekomen sap!), ui, mozzarella, kappertjes, slamengeling en het basilicum in een kom. Breng op smaak met een royale scheut olijfolie, balsamicoazijn, zout en zwarte peper. Schep op een bord en schik het varkensgebraad erbovenop. Werk af met de rest van het basilicum. Smakelijk!
  5. TIP: Giet het sap dat vrijkomt uit de tomaten zeker niet weg. Het is heerlijk als het in die krokante stukjes ciabatta dringt.