Oosterse knolselder met rijst, zoete chilidressing en gerookte tofu

40 MIN
2 personen
Oosterse knolselder met rijst, zoete chilidressing en gerookte tofu

Foodbagchef Sofie: "Knolselder is zó veelzijdig: in dit recept combineer ik de knol met Oosterse smaken. De aardse smaak van knolselder past goed met gerookte tofu, koriander, Thais basilicum en een fris-zoete chilidressing."

Ingrediënten

  • 1 knolselder
  • 1 wortel
  • 2 kl wokkruiden
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stuk gember
  • ½ rode chilipeper
  • 10 gr Thais basilicum
  • zout
  • zwarte peper
  • 10 gr koriander
  • ½ limoen
  • 125 gr witte rijst
  • 25 gr cashewnoten
  • 200 gr gerookte tofu
  • 1 stengel lente-ui
  • olijfolie
  • olie
  • 2 el honing
  • 1 kl paprikapoeder

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de knolselder, snijd in parten van zo'n 0,5 cm dik (zie foto). Snijd de wortel (schillen hoeft niet) in halve plakjes van 1 cm.
  3. Hussel de knolselder en wortel op de bakplaat door elkaar met een scheut olijfolie, de wokkruiden, zout en zwarte peper. Rooster 25-30 min., tot de groenten goudbruin en gaar zijn.
  4. Zoete chilidressing: pers de knoflook. Rasp de gember tot je 0,5 kl per persoon hebt. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak de peper fijn. Hak het Thais basilicum en de koriander fijn (ook de steeltjes). Verhit 2 el olie per persoon in een kleine steelpan. Fruit de knoflook op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de gember, chilipeper en honing/zoetsof toe. Kruid met het paprikapoeder (optioneel), zout en zwarte peper. Voeg tenslotte de helft van de gehakte kruiden en een kneepje limoensap toe. Zet het vuur lager en houd warm.
  5. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  6. Rooster de cashewnoten in een grote pan zonder vetstof (kies een pan waar straks de tofu inpast).
  7. Snijd de tofu in blokjes. Verhit opnieuw een scheut olie in dezelfde pan en roerbak de tofu 3-4 min. op middelhoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper.
  8. Snijd de lente-ui in schuine, fijne ringen. Schik de geroosterde knolselder, wortel en tofu op een mooie schaal of bord. Werk af met de zoete chilidressing, lente-ui en rest van het Thais basilicum en koriander. Serveer de rijst erbij. Smakelijk!