Moink balls met gepofte zoete aardappel en salade

35 MIN
2 personen
Moink balls met gepofte zoete aardappel en salade

Moink balls zijn een echte barbecue klassieker geworden! Ze komen uit Amerika en de naam komt van een samentrekking tussen 'moo' en 'oink', naar rund en varken, de vleessoorten die oorspronkelijk gebruikt werden om dit originele barbecue gerecht klaar te maken.

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 g gemengd gehakt
  • 30 g gratinkaas
  • 4 plakjes gerookt spek
  • 1 kl gerookt paprikapoeder
  • 1 el sojasaus
  • 1 zakje gemengde sla
  • 1 el olijfolie
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 2 kl balsamico
  • 6 el ketchup
  • 1 kl mosterd
  • 1 el bruine suiker
  • ½ kl cayennepeper
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Warm je barbecue op (kolen of gas) als je die gebruikt. Of verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Was de zoete aardappelen en prik ze rondom in met een vork. Verpak ze in in aluminiumfolie. Leg ze 35-40 minuten in de kolen van de barbecue of in de oven. Draai regelmatig om.
  3. Snij de ui fijn. Pers de knoflook. Verhit de olijfolie in een steelpannetje en voeg de helft van de ui en de knoflook toe. Laat stoven op een zacht vuur.
  4. Doe het gehakt in een kom, samen met de rest van de ui, peper en zout. Meng en vorm er per persoon 2 gehaktballen van. Duw er een kuiltje in en verdeel er de gratinkaas over. Rol opnieuw dicht. Rol rond elke gehaktbal een plakje spek. Zet eventueel vast met een houten prikker.
  5. Voeg de ketchup, de mosterd, de aangegeven hoeveelheid sojasaus, het gerookt paprikapoeder, de cayennepeper (gebruik minder als je niet van pittig houdt), de bruine suiker en de helft van de balsamico toe aan de gestoofde uien. Kruid met peper en zout. Meng goed en laat nog 2-3 minuten stoven. Mix de saus met een staafmixer. Haal van het vuur.
  6. Rooster de gehaktballen 10 minuten rondom op de barbecue op een plek die niet te warm is.
  7. Bestrijk de gehaktballen dan met een dun laagje barbecuesaus en laat nog 10-12 minuten rondom garen.
  8. Meng de extra vierge olijfolie met de rest van de balsamico, peper en zout. Controleer of de zoete aardappelen gaar zijn en haal ze uit de aluminiumfolie.
  9. Serveer de moink balls met de gepofte zoete aardappel en de gemengde sla. Sprenkel de dressing over de sla. Serveer er de rest van de barbecuesaus bij.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 812.21 kcal
Koolhydraten 44.3 g
waarvan suikers 25.53 g
Vet 49.54 g
waarvan verzadigd 24.2 g
Proteïnen 37.94 g
Vezels 4.91 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin