Marokkaanse gevulde rode ui met couscous en getakaas

55 MIN
2 personen
Marokkaanse gevulde rode ui met couscous en getakaas

Foodbagchef Sofie: "Groenten vullen, ik ben er dol op! Ik vul rode ui met een Marokkaanse getinte couscoussalade, met rozijnen, ras-el-hanout en verse kruiden. Daarbij serveer ik geroosterde pastinaak en gele biet. Een bord vol groenten, precies zoals ik het graag heb."

Ingrediënten

  • 2 rode ui
  • 25 gr rozijnen
  • 1 pastinaak
  • 1 gele biet
  • 2 kl ras-el-hanout
  • 15 gr pijnboompitten
  • 125 gr volkoren couscous
  • 10 gr platte peterselie
  • 10 gr munt
  • 50 gr veldsla
  • 100 gr getakaas, of feta
  • 2 el tahin
  • olijfolie
  • balsamico
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Pel de ui. Snijd de topjes (boven- en onderkant) van de ui en halveer de ui. Schik in een ovenschaal met de snijkant naar boven en besprenkel met olijfolie. Kruid met zout en zwarte peper. Giet een scheut water in de ovenschaal zodat de onderkant van de ui in een bodem water staat (zie tip). Plaats in de oven voor 25-30 min., tot de ui zacht en gaar is. Laat intussen de rozijnen wellen in een kommetje lauw water.
  3. Snijd intussen de pastinaak in blokjes van 2 cm en gele biet in blokjes van 1 cm (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met een scheutje olijfolie, de ras-el-hanout, zout en zwarte peper. Rooster 25-30 min. in de oven, tot de groenten beetgaar zijn.
  4. Couscous: rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Breng 150 ml water per persoon aan de kook. Overgiet de couscous met het water en laat afgedekt 10 min. rusten. Maak vervolgens de korrels los met een vork en kruid met zout en zwarte peper. Hak de peterselie en munt fijn en meng samen met de rozijnen (uitgelekt) en pijnboompitten onder de couscous.
  5. Haal de ui uit de oven. Giet het water uit de ovenschaal. Schep wat van de couscousmengeling op de ui en duw goed aan (serveer de rest van de couscous erbij of bewaar voor de lunch de volgende dag). Besprenkel met olijfolie en plaats opnieuw zo'n 10 min. in de oven. Optioneel: breng de veldsla op smaak met een scheutje olijfolie, balsamicoazijn, zout en zwarte peper.
  6. Verkruimel de getakaas. Serveer de gevulde ui met de getakaas en drizzle de tahin erover. Schep de veldsla, de geroosterde groenten en de rest van de couscous ernaast. Smakelijk!
  7. TIP: Het water creëert zo een beetje stoom in de oven. Dit helpt om de uien sappig en mals te houden.